čtvrtek 19. září 2024

Zdraží pouze roční dálniční známky. Desetidenní a měsíční zlevní

Ministerstvo dopravy ujasnilo změny cen v dálničních známkách. Zdražení se bude týkat pouze ročního kuponu.

dálnice D1

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Během včerejší tiskovky vlády bylo oznámeno, že roční dálniční známka zdraží od příštího roku o 800 korun. Nyní Ministerstvo dopravy oznámilo, jakou cenu budou mít dálniční kupony na kratší dobu. Ti motoristé, kteří nepotřebují jezdit po dálnici celoročně, budou mít z nového ceníku radost.

Aktuálně si řidiči mohou zakoupit pouze roční, měsíční a desetidenní dálniční známku za ceny 1 500, 440 a 310 korun. Od 1. března příštího roku by cena ročního kuponu měla vzrůst na 2 300 korun, ale zbylé kupony naopak mírně zlevní. Měsíční vyjde na 430 korun a desetidenní na 270. Nově přibude také jednodenní kupon. „Od 1. března příštího roku si budete moci pořídit jednodenní dálniční známku a zaplatit tak opravdu pouze za den, kdy cestu po dálnici využijete. Jednodenní poplatek pro standardní automobily vychází podle povinných poměrů, které určuje🇪🇺 směrnice Euroviněta, na 200 korun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na Twitteru.

V případě aut s pohonem na zemní plyn, biometan či hybridů bude cena dálničních známek nižší. Stejně jako je tomu nyní, řidiči elektromobilů nemusí platit dálniční známku. V budoucnu by se měla cena dálničních známek valorizovat automaticky na základě inflace.

Autor: Šimon Mitro

Související

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
Domácí

Zlín urychluje stavbu klíčového dálničního přivaděče

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

Nově otevřený úsek dálnice D6 u obce Krupá.
Domácí

Nový úsek dálnice D6 uleví obci Krupá