čtvrtek 12. září 2024

Zdravotnictví míří k digitalizaci. Co přinese novela zákona?

Ministerstvo představilo novou strategii digitalizace zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Zdroj: X @vlvalek

  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
  • Zdroj: X @vlvalek

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odborníky představilo novou novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví, která zásadně zlepší přístup k informacím a zvýší efektivitu péče. Hlavním cílem je usnadnit sdílení zdravotních údajů a zlepšit bezpečnost pacientů. Nové projekty zahrnují například rozšíření funkcí EZKarty a propojení dat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůraznil, že elektronizace zdravotnictví je klíčovou prioritou, která sníží byrokracii a zvýší efektivitu. Novela, která začne platit od ledna 2026, přinese pacientům lepší přístup ke zdravotním informacím prostřednictvím nových funkcí, jako jsou elektronická zdravotní dokumentace a portál pacienta.

Součástí digitalizace je také zavedení eŽádanky a rozšíření Očkoreportu, což umožní lepší správu očkování a další zdravotní služby. Vzniká také nová možnost očkování u praktických lékařů, kde pacienti nejsou registrováni. Do projektu je zapojeno více než 90 lékařů z celé České republiky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv rovněž posouvá elektronizaci dál. Od roku 2025 bude spravovat evidenci doplatků na léky, což pacientům usnadní přehled o jejich limitech. Novinky v aplikaci eRecept zajistí, že pacienti budou mít všechny informace o svých výdajích na léky dostupné online.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

458149804_1076919451102278_5433327662136465127_n
Domácí

Bartoš opoziční útok ustál. Stavební řízení však stále není plně funkční

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům