neděle 29. září 2024

Zdravotníci zdarma testují na HIV a žloutenku

Také Česká republika se připojila k Evropskému týdnu testování na HIV a žloutenky. Ve všech 14 krajích je až do neděle 27. listopadu k dispozici celkem 82 testovacích míst.

odběr krve-ilustrační foto

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Jde o celoevropskou aktivitu, která se snaží upozorňovat na problematiku HIV a akce probíhá už podeváté. Akce předchází 1. prosinci, Světovému dni boje proti AIDS. V České republice ji koordinuje Státní zdravotní ústav.

„Důležité je, že na HIV může být testován každý, anonymně a zdarma. Zdarma může být také každý testován na žloutenky B, C a eventuálně i na syfilis. Pro osoby s pozitivním výsledkem testování na HIV se otevírá cesta k okamžité léčbě v některém z osmi HIV center, což je velice podstatné. Dostane se jim plné podpory a odborné léčby tak, aby byla v co největší míře zachována kvalita života daného člověka,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

„Přehled všech míst s aktuální dobou testování je k dispozici na webu www.tadyted.com. Testování je samozřejmě dostupné všem, bez ohledu na národnost, pohlaví a věk. Neváhejte a přijďte,“ vyzývá manažerka Národního programu HIV/AIDS Anna Kubátová.

V evropském kontextu patří Česká republiky k zemím s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS. V roce 2021 bylo u nás na základě 1,58 milionu provedených vyšetření nově diagnostikováno 233 případů infekce HIV, z toho 131 u občanů České republiky a 102 u cizinců, dohromady o 17 méně, než v roce 2020.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

Ekonomika stagnuje, firmy ale nekončí
Ekonomika

Česko na chvostu ekonomického růstu. Jsem na tom z Evropy skoro nejhůř

53712276600_63d912206f_b
Zdraví

Počet osob s kapavkou roste. Nemoc je navíc stále odolnější vůči léčbě

Vir hepatitidy typu C
Světové dny Zdraví

Den žloutenky