pátek 5. července 2024

Zdravotně znevýhodnění dostanou vyšší podporu

Příspěvky pro zdravotně znevýhodněné se zvýší.

hendikepovaný

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Marcus Aurelius

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Marcus Aurelius

V souvislosti s růstem cen vláda schválila balíček opatření pro zdravotně znevýhodněné jedince. Růst cen pohonných hmot bude zdravotně znevýhodněným kompenzovat příspěvek na mobilitu. Aktuálně činí 550 Kč měsíčně a pobírá ho přibližně 260 tisíc osob. Příspěvek o 350 Kč na 900 Kč. Navýšení se týká i příspěvku pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají zdravotně znevýhodněné. Na každou takovou zaměstnanou osobu dostanou zaměstnavatelé 14 600 Kč za měsíc. Příspěvek se zvýšil o 600 Kč.

Dále dojde na navýšení maximální výše příspěvku na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny o 100 tisíc Kč ze stávajících 400 tisíc Kč. Příspěvek je v Česku přiznáván zhruba 350 osobám ročně. Zvýší se podpora osob s nákladnou dietou. Nárok na zvýšenou částku příspěvku na živobytí, která se nezvyšovala od roku 2012, vzniká na základě doporučení odborného lékaře. Částky se budou jednorázově valorizovat o 9,5 procenta od letošního října.

Další změna se dotkne podpory rodičů při úmrtí miminka. Dosud mohly při ztrátě očekávaného miminka před narozením, případně krátce po narození čerpat dovolenou pouze matky. Nyní se umožní přítomnost druhého rodiče, na dávku otcovské poporodní péče bude mít nárok i muž. Po dobu pobírání této dávky bude příslušet zaměstnancům otcovská dovolená.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

mobil za jízdy
Domácí Auta

Čtvrtina řidičů při řízení čte zprávy a sleduje sociální sítě

novostavba
Ekonomika Bydlení

Banky v květnu poskytly meziročně o 92 procent více hypoték

slepice
Domácí

Česko je opět zemí bez ptačí chřipky

oblečení
Domácí Ekologie

Češi udržitelnost neřeší