neděle 8. září 2024

Zázrak v Jindřichově Hradci: Lékaři odstranili největší nádor na světě

Zázrak medicíny – tak vnímají v jindřichohradecké nemocnici příběh 76leté pacientky, která před Vánoci přišla s tím, že má nejspíš kýlu. Ukázalo se ale, že jde o vzácný zhoubný nádor liposarkom, který vyrostl do obřích rozměrů.

003-8-768x512

Pacientka a primář Havlůj.
Zdroj: Nemocnice Jindřichův Hradec

  • Pacientka a primář Havlůj.
  • Zdroj: Nemocnice Jindřichův Hradec

Ženu ze Soběslavi čekala akutní extrémně složitá operace, při které lékaři odstranili devatenáctikilový nádor spolu s ledvinou, v jejímž tukovém pouzdře vznikl. Náročná byla i rekonvalescence po operaci. Až na konci března mohla pacientka domů.

Když začalo ženě růst břicho, myslela si, že má kýlu. „Našla jsem si na internetu, že je v jindřichohradecké nemocnici kýlní centrum, a že tři dny po operaci pouští pacienty domů. Myslela jsem si, že budu na Vánoce doma, ze tří dnů se ale staly víc než tři měsíce a domů jsem se dostala až na Velikonoce,“ popsala pacientka.

„Někteří pacienti své problémy bagatelizují, i když podvědomě vědí, že se něco děje, ale nechtějí si to přiznat. To byl i tento případ. Pacientku jsme přijali za minutu dvanáct. Potíže narůstaly každým dnem, nádor utlačoval orgány dutiny břišní a hrudník a pacientka nemohla už prakticky ani sama dýchat,“ přiblížil primář chirurgického oddělení Lukáš Havlůj.

Ani po čtyřhodinové operaci neměla pacientka vyhráno. Nádor utlačoval velké cévy i ostatní orgány a návrat k normálu byl ještě dlouhý. „Naše pacientka strávila na ARO téměř tři měsíce a polovinu z toho byla v umělém spánku,“ popsal primář ARO Vít Lorenc.

Jednalo se o vzácný typ nádoru, takzvaný liposarkom, který vzniká z tukové tkáně a může se vyskytovat kdekoliv v lidském těle, na končetinách, v dutině břišní nebo v blízkosti ledvin. „Obecně nádory mohou být ještě větší. Jsou popsané případy, kdy nádory vážily i přes sto kilogramů. Takto velký nádor tohoto typu ale odborná literatura nepopisuje, pravděpodobně tak jde v tomto směru o světový rekord,“ upozornil Havlůj.

Související

profimedia-0898357247.jpg
Tenis

Karolína Plíšková se podrobila operaci kotníku, návrat je ve hvězdách

Tereza Martincová.
Tenis

Bolest jí omezovala i mimo kurty. Martincová je po operaci kolene

nemocnice
Zdraví

Děsivá prognóza: Rakovina zabije víc mužů, úmrtnost stoupne o 93 procent

Nemocnice
Domácí

Děti po slepáku odcházejí z budějovické chirurgie bez jizev