čtvrtek 19. září 2024

Zavřete oči, odcházím. Kristián Oldřich Nový by dnes oslavil 125. narozeniny

Jedna z největších legend tuzemského filmu, Oldřich Nový, by dnes oslavila 125. narozeniny. Hercův život však připomínal jízdu na horské dráze.

Ferbasová_Nový_Falešná_kočička_1937

Oldřich Nový s Věrou Ferbasovou ve filmu Falešná kočička.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Oldřich Nový s Věrou Ferbasovou ve filmu Falešná kočička.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když filmoví kritici a historici hledají nejelegantnějšího českého herce všech dob, shodnou se ve většině případů na jednom jméně. Oldřich Nový díky snímkům jako Kristián, Falešná kočička, Hotel Modrá hvězda nebo Přítelkyně pana ministra, definoval v tuzemských poměrech úlohu filmového milovníka a všichni další herci se proto poměřovali podle jím nastavených kritérií. Jedna z tváří zlaté éry československého filmu 30. let, by dnes slavila své 125. narozeniny. Jeho život však filmovou idylku připomínal jen stěží.

Po velmi úspěšných 30. letech totiž přišel tvrdý pád, kdy se na něho zaměřilo oko nacistických úřadů, protože jeho manželka Alice pocházející z rodiny zámožného pražského bankéře byla židovského původu. Němci Nového nutili k rozvodu a když odmítl, čekala oba manžele deportace do koncentračních táborů. Věznění přežili, velká ztráta dalších blízkých ale poznamenala jejich další život, protože u Alice se rozvinulo psychické onemocnění.

Na rozdíl od nacistů, Oldřicha Nového vzali po válce na milost komunisté, ačkoliv panovala všeobecná shoda na odstranění filmové smetánky 30. let ze stříbrného plátna. Nový zažil velký comeback s komedií Pytlákova schovanka, i když velké hlavní role pro něj byly už minulostí. Z významných rolí jeho pozdní kariéry je třeba ale zmínit filmy Fantom Morrisvillu, Světáci či komediální seriál Taková normální rodinka.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

4289641337_b148d96fe0_b
Film a TV

Zemřel James Earl Jones. Proslavil jej Gabrielův oheň či Barbar Conan

profimedia-0902497952
Domácí

Česko se loučí s Karlem Heřmánkem. U jeho fotografie hoří svíčky a leží květiny