čtvrtek 19. září 2024

Závod na horských kolech ovládla domácí Ferrand-Prévotová. Holubová dojela 31.

V pořadí druhou zlatou medaili do sbírky Francouzského olympijského týmu přidala všestranná Ferrand-Prévotová. Aspirantkou na medaili byla i její krajanka Lecomte, ta však nedojela.

profimedia-0893371807.jpg

Zlatá medaile dohnala Ferrand-Prévotovou k slzám.
Zdroj: profimedia

  • Zlatá medaile dohnala Ferrand-Prévotovou k slzám.
  • Zdroj: profimedia

Ve světě cyklistiky se proslavila hlavně tím, že se ve věku 23 let stala první ženou na světě, která byla zároveň mistryní světa v silniční cyklistice, cyklokrosu i cross-country. Olympijskou medaili ale ještě neměla, alespoň dodnes ne. Pauline Ferrand-Prévotová si asi nemohla přát lepší okolnosti pro zisk svého prvního olympijského kovu, ještě k tomu rovnou zlata. Před 12 lety v Londýně nastupovala jak k závodu v horské cyklistice, tak v silniční. V druhém zmiňovaném závodě dokonce nastoupila jako nejmladší jezdkyně. Přes to tehdy skončila osmá.

Dnešní závod měla ale Francouzka pod svou taktovkou. Potom, co se jí povedlo osamostatnit se na první příčce, náskok jen nabírala. Nakonec dojela s náskokem necelých tří minut na druhou Američanku Battenovou. Třetí skončila Švédka Jenny Rissvedsová, vítězka z Olympijských her v Riu v roce 2016. Na medailových pozicích se dlouho držela i Nizozemka Pietersová, která mohla své zemi vyhrát první olympijskou medaili v této disciplíně. Kvůli defektu nakonec dojela čtvrtá. O poznání smutnější moment zažila Loana Lecomte. Ta po 45 skvěle odjetých minutách havarovala a na kolo už zpátky nenasedla.

Závod měl i českou stopu. Jedinou nominovanou Češkou se po kontroverzích stala jednadvacetiletá Adéla Holubová. S její nominací nesouhlasila rivalka Jitka Čábelická, která podala žalobu na Český svaz cyklistiky za nedodržení nominačních kritérií. S ní však neuspěla. Mohla tak jen fandit své krajance, která si od závodu asi slibovala víc. ,,Kdybych vybojovala pozici mezi patnácti nejlepšími, byla bych šťastná.‘‘ řekla Holubová ještě před zahájením olympiády.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0901901255.jpg
Ostatní Cyklistika

Hvězdný Van Aert podepsal novou smlouvu u Vismy. Až do konce kariéry

profimedia-0905968336.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič ovládl počtvrté španělskou Vueltu, závěrečnou časovku vyhrál Švýcar Küng

profimedia-0905642948.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič je na prahu čtvrtého triumfu na Vueltě, zbývá už jen dnešní časovka

profimedia-0905322872.jpg
Ostatní Vuelta

Převlékání červeného dresu. Roglič po 13 dnech přebírá vedení od O´Connora