středa 8. května 2024

Zatýkání v Rusku pokračuje. Moskva oznámila tři nové podezřelé z terorismu

Celkem 13 podezřelých mají nyní ruské úřady pod zámkem v souvislosti s teroristickým útokem na okraji Moskvy. Při něm zemřelo přes 140 návštěvníků koncertu ruské rockové kapely.

Fsb_alpha_group

Ruská kontrarozvědka FSB zadržela další tři muže, které podezírá ze zapojení do teroristického útoku na okraji Moskvy.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ruská kontrarozvědka FSB zadržela další tři muže, které podezírá ze zapojení do teroristického útoku na okraji Moskvy.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ruská kontrarozvědka FSB oznámila, že zatkla tři muže, nově podezřelé ze spolupráce s teroristy, kteří 22. března provedli útok na koncertní halu v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ty zadrželi příslušníci FSB v Moskvě, Omsku a Jekatěrinburgu a podle ruské agentury TASS jde o lidi, kteří financovali nákup zbraní a pro pachatele a zajistili vůz, s nímž z místa činu střelci ujeli. Jeden z nich se měl údajně dokonce podílet i na verbování kumpánů teroristů z Tádžikistánů, kteří celou akci v hale Crocus, kde ten večer měla vystoupit ruská rocková kapela Piknik, provedli.

V případu bylo dosud zadrženo deset osob. Jedenáctý podezřelý, Čečenec Aschab Uspanov, zemřel při výslechu na policejní stanici. V souvislosti s jeho úmrtím zahraniční média poukazují na drsné vyšetřovací metody, které ruští policisté používají. Svědčí o tom i snímky ostatních zadržených, kteří byli k soudu dovezeni v žalostném stavu. Všichni dosud obvinění muži jsou ve vazbě a všem hrozí doživotní trest.

Vyšetřování 14 dní starého útoku stále pokračuje. Přestože se k němu opakovaně přihlásila afghánská frakce Islámského státu, ruští politici pořád poukazují na možnou spojitost s Ukrajinou.

Autor: Jan Skala

Související

snimek_obrazovky_2021-12-07_v_13.32.17
Domácí

Lipavský chce útoky řešit s ruským velvyslancem. Předvolal si ho na kobereček

cukr
Ekonomika

Rusko zakázalo vývoz cukru

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla