úterý 8. října 2024

Zátah na severomoravském hejtmanství. Obvinění si vyslechl i bývalý náměstek

Zátah na severomoravském hejtmanství má sví výsledky., V síti uvízl bývalý náměstek hejtmana Jakub Unucka, který kvůli jiné aféře funkci opustil už v srpnu.

52085_big

Bývalý náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.
Zdroj: ODS

  • Bývalý náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.
  • Zdroj: ODS

Celkem čtyři trestné činy řeší policisté z útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s včerejším zátahem na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje, kdy už začala padat první obvinění. Jedno z nich si vyslechl také bývalý náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS), jemuž hrozí až deset vězení. Další čtyřem obviněným o dva roky méně. Stopy kriminalisty zavedly do energetického centra hejtmanství a na tamní správu silnici, kde se měly upřednostňovat konkrétní firmy na výběrové řízení ohledně čištění komunikací. Všichni obvinění měli za své hlasy dostávat úplatky.

Unucka už na hejtmanství skončil před kauzou. V srpnu totiž složil všechny své funkce v souvislosti s aférou své manželky, pro jejíž firmu se pokoušel získat krajskou dotaci. Žádost o ní zrušil, až když se o něho začala zabývat policie. Členem ODS ale zůstal, strana pro jeho vyhazov neviděla, jeho tehdejší počínání neshledala v rozporu se zákonem.

Autor: Jan Skala

Související

prof
Domácí

Úřady práce po zářijových povodních vyplatily již přes 330 milionu korun

GZT0K4zXkAAGAv4
Zahraniční

Americký důchodce jako žoldák na Ukrajině. Ruský soud mu dal šest let

GZJwXkEXgAAFwVp
Zahraniční

Gretu Thunberg znovu sebrali. Tentokrát na demonstraci proti uhlí v Bruselu

Kaïs_Saïd_2
Zahraniční

Pyrrhovo vítězství. Tuniský prezident vyhrál ve volbách, o které nebyl zájem