pátek 20. září 2024

Zastupitelé posvětili převod problémové nemocnice v Sušici Plzeňskému kraji

Sušickou nemocnici sužují už roky finanční a personální problémy. Z lůžkových oddělení pracuje už jen jediné, a to následná péče. Interna zavřela v únoru. Situaci by mohlo vyřešit převedení městské nemocnice do vlastnictví Plzeňského kraje.

Sušická nemocnice

Sušická nemocnice pod taktovkou PLZEŇSKÉHO KRAJE
Zdroj: Facebook Sušické nemocnice

  • Sušická nemocnice pod taktovkou PLZEŇSKÉHO KRAJE
  • Zdroj: Facebook Sušické nemocnice

Převod nabídl městu kraj, jeho zastupitelé jej schválili a chyběl už jen souhlas sušických zastupitelů. Těm se ale nelíbila hlavně podmínka bezúplatného darování s tím, že po případném ukončení provozu zdravotnického zařízení by se majetek zase vrátil městu. Město preferovalo poskytnutí nemocnice kraji formou bezplatného pronájmu.

Před zasedáním se zastupitelé dohodli, že budou hlasovat o dvou usneseních týkajících se nemocnice. Jedním vezmou na vědomí nabídku kraje, že nemocnici převezme, ve druhém pak měli schvalovat samotný převod. Přidali k němu ale nové podmínky pro darování.

Hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka navržené změny nepříjemně překvapily. „Předložili jsme záměr provozování sušické nemocnice krajské radě a zastupitelstvu, kde byl schválen. Nečekal jsem, že zde se bude schvalovat jiný záměr, než na kraji. Takto postavený záměr bude další jednání jen komplikovat a bude se muset opět předkládat krajským orgánům,“ okomentoval věc hejtman. Návrh nakonec prošel, ale zastupitelé si vymínili, že vznikne speciální pracovní skupina, která bude mít za úkol dojednat podmínky převzetí nemocnice, zpracuje návrh převodu majetku a vytvoří smlouvy.

Kraj by se měl stát provozovatelem nemocnice nejdříve od ledna příštího roku.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

GXpjhUfWEAAcBuY
Zahraniční

Kandidát na starostu brazilského Sao Paula dostal v televizní debatě židlí

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

D5
Domácí

Napojení severního Rokycanska na D5 bude hotové příští rok