sobota 26. října 2024

Zásadní obrat. Pohonné hmoty jsou v Česku levnější než v Polsku

Řadu měsíců mohli řidiči v Polsku tankovat i o mnoho levněji než v Česku. Čerstvá data ale ukazují, že tento trend se obrátil.

tankování

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Z dat Evropské komise je patrné, že levnější benzín a naftu než v České republice mohou řidiči v Evropské unii tankovat pouze v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku, Kypru a na Maltě.

Počátkem ledna letošního roku byla nafta v Česku levnější o zhruba 40 haléřů na litr než v Polsku. Nepatrně cenově přívětivější byl i benzín.

Ekonomové říkají, že příčin je celá řada. „Klíčovým důvodem je to, že po říjnových volbách v Polsku už není politický motiv na stlačování cen pohonných hmot. Zároveň od loňského dubna zlotý postupně zpevnil vůči koruně, a to přibližně o čtrnáct procent, což je dalším důvodem poklesu cenové atraktivity pohonných hmot v Polsku z hlediska českého zákazníka,“ říká k aktuální situaci na čerpacích stanicích ekonom Lukáš Kovanda.

Dalším faktorem je podle něj skutečnost, že Polsko rychleji než Česká republika omezuje dodávky paliv vyrobených z ruské ropy.

V loňském roce Česká republika dovezla nejvíce ruské ropy od roku 2010, a navíc může nadále importovat paliva z ruské ropy vyrobená na Slovensku, protože Evropská komise prodloužila potřebnou výjimku z uvalených protiruských sankcí.

Autor: Jiří Lacina

Související

profimedia-0783927338.jpg
Tenis

Klimovičová nás už reprezentovat nebude. Přeběhla k Polsku

25806021743_a3966fdceb_b
Zahraniční

Ukrajina chtěla po Polsku jihokorejské zbraně. To ji rázně odmítlo

profimedia-0678140362.jpg
Ostatní Florbal

Čeští florbalisté mohutně, ale také marně dotahovali pětigólový náskok Švédů

48942929622_69796f174a_b
Zahraniční

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl