Zařiďte si harmonický obývací pokoj

Obývací pokoj je v mnoha domácnostech místem, kde se schází rodina a hostí návštěvy. Trávíme zde nejvíce času, a proto se na tuto místnost kladou vysoké funkční i designérské požadavky. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Obývací pokoj

Obývací pokoj
Zdroj: pixabay.com

  • Obývací pokoj
  • Zdroj: pixabay.com

Zvolte hlavní bod pokoje

Před rozmisťováním nábytku si určete, co bude hlavním bodem celého pokoje. Rozhodujte se podle toho, co zde nejčastěji děláte – trávíte večery před televizí, sedáváte u krbu, kocháte se výhledy z okna, relaxujete s knihou v křesle či se scházíte kolem stolu u deskových her? Přizpůsobte místa na sezení těmto klíčovým bodům a odkládací prostor umístěte do bezprostřední blízkosti.

Poté se vrhněte na nábytek. Vhodné je umístit sedací soupravu ke stěně a čelem ke vstupním dveřím. Pro praktické využití prostoru je důležité ji směřovat právě k ústřednímu bodu. K pohovce neodmyslitelně patří i křesla a taburety po stranách. S nimi si můžete vyhrát po barevné i stylové stránce. Určitě nezapomeňte prostor pro sezení zútulnit polštářky, dekami či květinami.

Méně je více

Úložný prostor v obývacím pokoji by měl v první řadě pojmout všechny věci, které chcete schovat před zraky hostů. Snažte se je vybírat efektivně, aby skříně a skříňky příliš nezahlcovaly prostor. Dávno už odzvonilo enormní obývací stěně. Aktuální trendy se zaměřují především na vestavný nábytek. Neopomeňte ani košíky, boxy a organizéry, které vám ve skříních dlouhodobě zajistí pořádek a přehled.

Co se týká televize, také tu můžete schovat. Například do skříňky či za posuvnou stěnu.

Nezapomínejte na světlo a zvuk

V obývacím pokoji dbejte na správný výběr centrálního i vedlejšího osvětlení. To centrální je samozřejmostí, pro tu pravou atmosféru se však zaměřte na menší lampičky a podsvícení nábytku. Tipem pro fajnšmekry je chytré osvětlení, které si pomocí aplikace nastavíte přesně podle svých potřeb. Můžete měnit nejen intenzitu, ale i barvu světla. Velmi moderní je v dnešní době také ozvučení domácnosti chytrým systémem, kdy se v každé místnosti nachází reproduktor. Příjemná tlumená hudba dodá večerům atmosféru a po ránu můžete klidně přidat na hlasitosti.

Autor: HT

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni

klíče od bytu
Ekonomika Bydlení

Dostupné byty bude Česko financovat z veřejných zdrojů

panelový dum
Domácí Bydlení

Nová centra pomohou obcím s bytovou krizí

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Sazba hypoték klesla na 5,57 procenta