pondělí 16. září 2024

Záplavy v Bangladéši a Indii ohrožují miliony lidí

Ničivé záplavy v Bangladéši postihly už kolem 4,5 milionu lidí a vyžádaly si nejméně 13 obětí. Ve státě Tripura na severovýchodě Indie přišlo o život 23 lidí a přes 65 tisíc obyvatel muselo opustit své domovy.

profimedia-0900641444

Záplavy v indickém státě Tripura (22. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Záplavy v indickém státě Tripura (22. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Bangladéš a severovýchodní Indie čelí ničivým záplavám, které postihly miliony lidí a připravily desítky o život. V Bangladéši bylo zatím hlášeno nejméně 13 obětí, zatímco v sousedním indickém státě Tripura si povodně vyžádaly 23 životů. Tisíce lidí musely opustit své domovy a hledají útočiště v nouzových přístřešcích.

Monzunové deště způsobily, že všechny velké řeky v Bangladéši se vylily z břehů, což vedlo k zaplavení mnoha měst a klíčových dopravních tepen. V nouzových přístřešcích našlo úkryt již 190 tisíc lidí, zatímco celkový počet postižených dosahuje 4,5 milionu. Meteorologové varují, že situace zůstane kritická ještě několik dní.

Podobně složitá situace je i v Indii, kde záplavy ovlivnily životy zhruba 1,7 milionu lidí a způsobily rozsáhlé škody na infrastruktuře a úrodě. Armáda byla nasazena v obou zemích, aby pomohla s evakuací a záchrannými pracemi. Monzunové deště, ačkoliv nezbytné pro doplnění vodních zásob, každoročně přinášejí ničivé záplavy a sesuvy půdy, které v regionu zabíjejí stovky lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

GXLlxG9b0AEEURb
Zahraniční Video

Ničivá povodeň v Nigérii zasáhla i zoo, krokodýli i hadi jsou v ulicích města

GXKnKLqb0AAqvk1
Zahraniční

Hanoji hrozí silné povodně. Yagi už ve Vietnamu zabil přes 140 lidí