úterý 1. října 2024

Záplavy po hurikánu Helene si v USA vyžádaly přes sto životů

Počet obětí hurikánu Helene v jihovýchodních částech Spojených států překročil stovku, přičemž zasažené oblasti stále bojují s následky masivních záplav a výpadků elektřiny.

profimedia-0913760769

Škody po hurikánu Helene atakují v přepočtu 2,5 bilionu korun.
Zdroj: Profimedia

  • Škody po hurikánu Helene atakují v přepočtu 2,5 bilionu korun.
  • Zdroj: Profimedia

Hurikán Helene, který zasáhl oblasti Floridy, Georgie, Tennessee, Jižní a Severní Karolíny, způsobil smrt 116 lidí a zpustošil rozsáhlé území. Nejvíce obětí zaznamenala Severní Karolína, kde zemřelo 46 osob, včetně dětí. V Georgii a Jižní Karolíně si bouře vyžádala dalších 52 životů, přičemž mezi oběťmi jsou i záchranáři.

Helene zasáhla pobřeží Floridy jako hurikán 4. kategorie a pokračovala směrem na sever, přičemž za sebou zanechala zničené domy, přetížené přehrady a rozvodněné řeky. Po masivních deštích se povodně rozšířily i do Tennessee, kde musely být evakuovány některé oblasti kvůli hrozbě prolomení hrází.

Úřady se snaží zasaženým regionům pomoci, prezident Biden vyhlásil nouzový stav ve všech postižených státech. Mnoho místních obyvatel přišlo o střechu nad hlavou, zatímco infrastruktura, jako jsou silnice a komunikační sítě, byla poškozena. Výpadky elektřiny postihly miliony obyvatel, a i když se situace postupně zlepšuje, rozsah škod je obrovský. Ekonomické ztráty způsobené hurikánem jsou odhadovány až na 110 miliard dolarů, v přepočtu 2,5 bilionu korun.

Rekordně teplá voda v Mexickém zálivu přispěla k intenzitě hurikánu, přičemž odborníci upozorňují na stále častější extrémní počasí způsobené změnou klimatu. Hurikán Helene je již osmou pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezóny, která trvá od června.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0914526101
Zahraniční Video

Hurikán Helene způsobil devastaci na jihovýchodě USA. Obětí je více než 130

profimedia-0914082324
Zahraniční

Lesní požár v Řecku si vyžádal dva životy

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti