sobota 5. října 2024

Záplata státního rozpočtu. Vláda obnoví spotřební daň z nafty

V dubnu byla cena nafty v České republice jednou z nejnižších v Evropské unii. Vláda se proto rozhodla zrušit slevu na spotřební daň. Ta od poloviny roku stoupne na 9,95 koruny za litr. Státní rozpočet by si tak měl měsíčně polepšit o stovky milionů.

tankování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Řidiči dieslových aut měli v posledních týdnech důvod k radosti. Cena nafty klesla hluboko pod astronomické částky, kterých dosahovala po zahájení války na Ukrajině. Vláda se proto rozhodla zrušit slevu na spotřební dani, kterou zavedla, aby spotřebitelům ulevila. Státní pokladna kvůli tomu přišla o miliardy korun. „Mezitím se dramaticky změnila situace k lepšímu v tom směru, že například v současné době už cena atakuje 30korunovou úroveň s tím, že v té době, kdy vláda snížení schvalovala, byla cena nafty 44 korun, tedy více než o 11 až 13 korun výš než v současné době,“ uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka

Sleva ve výši 1,50 koruny platila od června loňského roku. Státní pokladně přinese zdražení nafty o tuto částku 800 milionů korun měsíčně, k tomu by mělo dojít od 1. července. Pokud bude cena této pohonné hmoty klesat stejným tempem jako doposud, je možné, že novou částku spotřební daně peněženky řidičů vůbec nezaznamenají.

Sleva spotřební daně z benzínu byla zrušená už v říjnu loňského roku.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: zdopravy.cz

Související

dálnice
Domácí

O kolik od ledna zdraží dálniční známky?

tankování
Domácí

Benzín je nejlevnější za poslední tři roky

ČD
Domácí

České dráhy od prosince zdraží jízdné

petrol_gasoline_diesel_gas_automotive_prices_oil_fuel-682051
Ekonomika

Pohonné hmoty zlevňují. Takhle nízko cena nebyla tři roky