Na nehezký pohled a zápach si stěžují mnozí návštěvníci nejvyšší hory na světě. Problém to ale není jen estetický. Pomalý rozklad všudypřítomného biologického odpadu už prý přivodil horolezcům onemocnění, navíc ohrožuje životní prostředí.
Úřad obce Pasang Lhamu proto zavedl radikální opatření. Každý návštěvník od 1. března, kdy na Everestu začíná sezóna, si bude muset v základním táboře koupit sáčky, ve kterých zpět z hory odnese všechno, co vyprodukoval. Speciální sáček s chemikálií neutralizuje zápach a ničí bakterie. Lze ho použít vícekrát. Za nedodržování nařízení budou hrozit návštěvníkům vysoké pokuty.
Podle odhadů se mezi prvním a čtvrtým výškovým táborem kolem stezek povalují tři tuny lidských exkrementů. Téměř polovina z nich je v nejvyšším táboře South Col, kde není téměř žádný sníh a v zamrzlé zemi nelze vykopat díru.
Výkaly nejsou jediným znečištěním přírody. Při výšlapech na vrchol nechávají na stezkách lidé i další odpad. Podle nepálského ministerstva cestovního ruchu odhodí a zanechá v horách každý horolezec průměrně osm kilogramů odpadu od kyslíkových bomb a stanů přes kotlíky a ešusy až po lana. Každoročně po skončení jarní i podzimní sezóny snášejí dobrovolníci z Everestu tuny odpadu.