pondělí 16. září 2024

Zamíchá Kennedy kartami v boji o Bílý dům? Chce kandidovat jako nezávislý

I když jsou jeho šance velmi malé, myslí to Robert Kennedy s kandidaturou na amerického prezidenta vážně. Chce do boje jít i bez podpory velkých stran.

Robert_F._Kennedy_Jr._(33367300122)

Robert Kennedy se rozhodl kandidovat jen sám za sebe.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Robert Kennedy se rozhodl kandidovat jen sám za sebe.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ani za republikány, ani za demokratickou stranu. Synovec zavražděného amerického prezidenta Johna Fitzeralda Kennedyho Robert chce do boje o Bílý dům vstoupit jako nezávislý kandidát, i když se tím snižují jeho šance na zisk prezidentské funkce. Původně se totiž mluvilo o tom, že by se o post hlavy Spojených států mohl ucházet na kandidátce Demokratické strany, kde by v primárkách měl dokonce vyzvat dosavadního prezidenta Joea Bidena. Kennedy se však rozhodl kandidovat na vlastní pěst.

Devětašedesátiletý právník, který si kariéru postavil na odporu vůči očkování proti onemocnění covid-19, aby byl úspěšný, musí sehnat podporu u 270 volitelů, kteří zastupují americké voliče. Jak uvádějí americké agentury, za posledních padesát let žádný z nezávislých kandidátů nedostal ani jeden hlas.

Kennedyho šance na zisk prezidentské funkce jsou mizivé. Všeobecně se očekává stejný souboj jako v roce 2020, kdy se proti sobě postavili současný prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu