pondělí 8. července 2024

Zaměstnanci soudů jdou za Blažkem. Mají buď dvě práce nebo pobírají dávky

Zaměstnanci soudů chtějí přidat a míří rovnou na ministerstvo. Chtějí poukázat na to, že pracují za plat jen o něco málo vyšší, než je minimální mzda.

335513401_946583976521602_1670157347978879159_n

Soudní zaměstnanci spoléhají v navyšování platů na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (na snímku s premiérem Petrem Fialou)
Zdroj: Facebook/Milion chvilek pro demokracii

  • Soudní zaměstnanci spoléhají v navyšování platů na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (na snímku s premiérem Petrem Fialou)
  • Zdroj: Facebook/Milion chvilek pro demokracii

Razantní zvýšení platů minimálně o 15 procent, toho by rádi docílili zaměstnanci českých soudů, kteří s tímto požadavkem jdou dnes za ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Pokud se s ním nedomluví, vstoupí do výstražné jednodenní stávky. Jejich platy jsou prý dlouhodobě podhodnocené a leckdy se pohybují pouze lehce nad hranicí minimální mzdy. Justiční pracovníci nezřídka mají dvě zaměstnání nebo se spoléhají na pobírání sociálních dávek.

Stávka soudních zaměstnanců, především zapisovatelek, by se měl týkat všech soudních institucí v republice kromě Ústavního soudu.

Blažek už předeslal, že jeho resort na navyšování platů nemá. Situaci však už řeší s ministerstvem financí, protože chápe tíživou situaci, která vládne zejména u soudů v Praze a Brně. Sami soudci zaměstnance v jejich snažení podporují. Argumentují tím, že zapisovatelky nebo IT pracovníci jsou nepostradatelní pro plynulost řízení.

Autor: Jan Skala

Související

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy

GDescRWWUAAssW-
Domácí

Peníze máme, ale ne pro všechny, vzkázal Blažek pracovníkům justice

GPJR1DOXoAAaYXg
Domácí

Stávka pravděpodobně zabrala. Blažek slíbil zvýšení mezd od července

IMG-4093- velka jed. sin z boku
Domácí

Blažek peníze neslíbil. Ve středu se proto u soudů pracovat nebude