Nejedná se o výjimečný případ, každý rok hlásí nemocnice několik otrav kvůli záměně medvědího česneku s prudce jedovatým ocúnem anebo s jedovatou konvalinkou.
„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ upozornil Minutové zprávy primář interního oddělení Pavel Třeštík s tím, že první známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem.
Pokud lidé ocún nebo konvalinku omylem požijí, mají okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku.
Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér. Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, požití může mít až fatální následky.