čtvrtek 19. září 2024

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Stát oznámil prodej historického areálu zámku Štiřín nedaleko Prahy.

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zámek Štiřín
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) oznámil, že zámek Štiřín nedaleko Prahy bude prodán. Minimální cena za tuto historickou budovu je stanovena na obrovskou částku 3,3 miliardy korun, což je nejvyšší cena, jaká kdy byla pro nějaký státní majetek vyhlášena úřadem.

Prodej bude probíhat formou elektronické aukce, která začne11. září ve 12 hodin dopoledne a bude trvat dva dny. Zájemci před aukcí musí složit třicetimilionovou kauci. Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu zdůraznila, že tento způsob prodeje zaručuje maximální transparentnost a veřejnou kontrolu.

Zámek Štiřín sloužil dříve jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Ministerstvo zahraničí, které areál spravovalo, však oznámilo, že ho již nepotřebuje, a v roce 2020 ho převedlo na ÚZSVM. Náklady na údržbu prázdného areálu jsou vysoké, což je podle úřadu jeden z důvodů pro prodej.

Obec Kamenice, kde se zámek nachází, navrhovala společný projekt se státem, aby se areál mohl využívat lépe. Starosta Pavel Čermák uvedl, že obec by se s partnery zavázala k pokrytí nákladů na provoz.

Zámek byl postaven v 18. století a získal svou dnešní podobu kolem roku 1900 po úpravách podle projektu architekta Jiřího Stibrala. V minulosti sloužil různým účelům, včetně skautů, od roku 1945 je majetkem státu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Zrevitalizovaný zámecký park
Domácí

Zámecký park v Panenských Břežanech září novotou

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín za 3,3 miliardy nikdo nechce

Rakovník
Domácí

Severní obchvat Rakovníka bude hotov v roce 2027