čtvrtek 19. září 2024

Zámecký park v Panenských Břežanech září novotou

Zámecký park v Panenských Břežanech patří k těm nejkrásnějším ve Středočeském kraji. Nyní navíc prošel revitalizací. Rekonstrukce se dočkaly sochy, vodní prvky, vznikla i nová vyhlídková terasa a moderní stánek s občerstvením.

Zrevitalizovaný zámecký park

Rekonstrukce se dočkala zeleň i sochy.
Zdroj: Facebook Středočeského kraje

  • Rekonstrukce se dočkala zeleň i sochy.
  • Zdroj: Facebook Středočeského kraje

Součástí rekonstrukce a revitalizace zámeckého parku horního zámku byly vodní prvky i historická ohradní zeď a vznikla nová vyhlídková terasa a stánek s občerstvením, nové je osvětlení a modernizaci má za sebou zavlažovací systém. Nezapomnělo se ani na kompletní restaurování soch a uměleckých objektů, které se v parku nacházejí.

Součástí zámeckého areálu je také kaple sv. Anny z počátku 18. století, kterou nechal vybudovat slavný architekt barokní gotiky Jan Blažej Santini-Aichel.

Nový stánek s občerstvením

Poslední fáze budování Památníku národního útlaku a odboje

Rekonstrukce zámeckého parku představuje poslední fázi budování Památníku národního útlaku a odboje, jehož součástí je multimediální expozice Zločin a trest věnující se hrůzným událostem, které vedly k rozpadu první Československé republiky. Návštěvníci památníku mohou vyzkoušet i brýle s virtuální realitou, která jim ukáže rekonstrukci útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha při cestě z Panenských Břežan.

Zámecký areál v Panenských Břežanech je historicky významným místem. Během druhé světové války horní zámek sloužil jako sídlo státního tajemníka Karla Hermanna Franka. Dolní zámek obývali říšští protektoři. Po válce se ze zámku stalo školicí středisko a později domov důchodců. Od roku 2012 je i s přilehlými pozemky majetkem Oblastního muzea Praha-východ.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Rakovník
Domácí

Severní obchvat Rakovníka bude hotov v roce 2027

Krajská správa a údržba silnic
Domácí

Říčany budou mít novou relaxační zónu

Nově otevřený úsek dálnice D6 u obce Krupá.
Domácí

Nový úsek dálnice D6 uleví obci Krupá