pondělí 16. září 2024

Zálohované PETky a plechovky má Lidl i Kaufland. Zatím v šesti prodejnách

Řetězce Lidl a Kaufland společně rozjely testovací režim vrácení PET lahví a plechovek. Prozatím zákazníci za vrácené PETky a plechovky dostanou namísto peněz slevový kupon do obchodu.

Lidl

Ilustrační foto.
Zdroj: lidl.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: lidl.cz

Celkem v šesti prodejnách po České republice je možné vracet plechovky a PET lahve. Konkrétně jde o prodejny Lidl ve Lhotecké ulici v Praze, v Trnkově ulici v Brně a ve Folmavské ulici v Plzni, a prodejny Kaufland v pražské části Michle, v olomoucké čtvrti Neředín a Šternberku.

V testovacím režimu zatím zákazníci nedostávají za vrácené PETky a plechovky peníze, jako v případě vratných záloh na lahve od piva, ale slevové kupony, které mohou na prodejně uplatnit během svého nákupu.

Jak ukazuje praxe ze zahraničí, dobře nastavený systém zálohování chrání nejen životní prostředí před odpadky, ale efektivně zpracovává odpadovou surovinu k dalšímu užití. Tento společný projekt má za cíl dát zákazníkům možnost si systém zpětného odběru PET lahví a plechovek vyzkoušet před jeho samotným spuštěním v budoucnu v České republice,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Testovací režim zatím není nijak časově omezen. Kaufland i Lidl zároveň do budoucna počítají s postupným rozšiřováním testování i do ostatních měst. Funkčním zálohovým systémem na PETky a plechovky v současnosti disponuje celkem třináct evropských zemí včetně Slovenska.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

LEGO store
Zahraniční Ekologie

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví