pátek 20. září 2024

Žaloba na stát za klimatickou krizi. Kvůli holandské vládě se prý potopí ostrov

Skupina obyvatel karibského ostrova Bonaire, který patří Holandsku, žaluje stát kvůli špatně nastavené klimatické politice. Pokud se totiž na ostrově co nejdřív nezmění přístup k udržitelnosti, jeho část se nejspíš do roku 2050 potopí.

e7e8eb9d-gp0stw7ay-1024x681

Skupina holandských obyvatel karibského ostrova podává žalobu na vládu kvůli klimatické krizi.
Zdroj: Greenpeace

  • Skupina holandských obyvatel karibského ostrova podává žalobu na vládu kvůli klimatické krizi.
  • Zdroj: Greenpeace

Osm holandských obyvatel karibského ostrova Bonaire žaluje holandskou vládu za porušování lidských práv, protože prý nedělá dost pro jejich ochranu před klimatickou krizí. Ostrov s nízkou nadmořskou výškou totiž pravděpodobně čekají vážné důsledky změny klimatu včetně extrémního počasí a vzestupu hladiny moří. Skupina obyvatel společně s Greenpeace tak žádá soud, aby nařídil vládě snížit emise skleníkových plynů, a to co nejrychleji. „Na karibské Nizozemsko se příliš dlouho zapomínalo. Zatímco pro evropské Nizozemsko existují plány na ochranu před zvyšováním hladiny moří a dalšími důsledky klimatické krize, pro Bonaire to zatím neplatí,“ říká Danique Martis, která se k žalobě také připojila.

Podle zpráv z meteorologického institutu se od 80. let 20. století zvyšovaly teploty na ostrově každých deset let zhruba o 0,2 stupně . Podle odborníků se bude situace, pokud budou emise nadále růst, jen zhoršovat.

Studie zadaná organizací Greenpeace ukazuje, že do roku 2050 nejspíš vzestup mořské hladiny nevratně ponoří část ostrova. Klimatu nepomáhá ani ztráta korálových útesů, které působí jako bariéra proti oteplování a okyselování oceánu. Podle studie navíc klimatická krize zhoršuje zdravotní problémy ostrovanů a mohla by zničit kulturu i turistický ruch. Ten ve velké míře tvoří milovníci potápění, které sem lákají právě korálové útesy. Jejich poškození, nebo úplná ztráta by ostrov stála na sto tisíc turistů ročně.

Skupina už oslovila holandskou vládu otevřeným dopisem loni v květnu. Chtěla totiž situaci nejdřív řešit mimosoudně, to se ale nepovedlo.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

53368233850_071585e29c_b
Zahraniční

Dva Pákistánci vyzývali k vraždě Geerta Wilderse. Tresty si však neodpykají

ChipScaleClock2_HR
Ekonomika

Spojené státy tlačí na další embarga. Chtějí zabránit dovozu čipů do Číny

Ollie Watkins slaví vítězný gól.
Fotbal EURO 2024

Angličané jsou podruhé v řadě finalisty mistrovství Evropy

Harry Kane na svou první velkou trofej zatím čeká.
Fotbal EURO 2024

Anglie chce po čtyřech letech znovu do finále, v cestě stojí Nizozemsko