čtvrtek 19. září 2024

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom čelí obviněním v USA. Nový Zéland schválil jeho vydání

Nový Zéland schválil vydání Kim Dotcoma, zakladatele zrušeného webu pro sdílení souborů Megaupload, do Spojených států. Oznámil to ve čtvrtek nový zélandský ministr spravedlnosti.

profimedia-0261459027

Kim Dotcom, zakladatel webu Megaupload.
Zdroj: Profimedia

  • Kim Dotcom, zakladatel webu Megaupload.
  • Zdroj: Profimedia

Novozélandský ministr spravedlnosti Paul Goldsmith oznámil ve čtvrtek, že Kim Dotcom, zakladatel stránky Megaupload pro sdílení souborů, bude vydán do USA. Dotcom, který se narodil v Německu a má novozélandské trvalé bydliště, čelí extradici od svého zatčení v roce 2012. Americké úřady ho obviňují z porušování autorských práv, praní špinavých peněz, vydírání a podvodů.

Goldsmith podepsal příkaz k vydání Dotcoma po pečlivém zvážení všech informací. Dotcom má nyní krátkou dobu na to, aby se poradil o rozhodnutí a podal případné odvolání. Dotcom reagoval na sociálních sítích, kde označil rozhodnutí za „ukázku poslušnosti USA v jižním Pacifiku“, což je patrně odkaz na vydání. Americké úřady tvrdí, že Dotcom a jeho kolegové způsobili filmovým studiím a nahrávacím společnostem škody přesahující 500 milionů dolarů tím, že umožnili uživatelům sdílet a ukládat chráněný obsah na Megauploadu.

Dotcomovi kolegové, Finn Batato a Mathias Ortmann, byli zatčeni spolu s ním, přičemž Batato zemřel v roce 2022 a Ortmann s Bramem van der Kolkem se vyhnuli vydání díky dohodám o vině a trestu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci