sobota 21. září 2024

Zákaz vycházení v Hondurasu! Kartely si vyřizují účty

Prezident Hondurasu vyhlásil okamžitý zákaz vycházení po víkendových masakrech, kdy na dvou místech přišlo o život přes dvacet lidí. Zákaz vycházení bude platit minimálně 15 dní.

Fp01KLPWYAIO_6Q

Honduras chce proti gangům postupovat tvrdě, inspirací mu zřejmě bude věznice pro členy gangů v Salvadoru.
Zdroj: Twitter

  • Honduras chce proti gangům postupovat tvrdě, inspirací mu zřejmě bude věznice pro členy gangů v Salvadoru.
  • Zdroj: Twitter

Vyřizování účtů drogových kartelů je zřejmě za masakry v Hondurasu. Spekuluje se také o odplatě za střet gangů v ženské věznici, který si vyžádal 41 obětí, většina z obětí uhořela, další podlehly střelným zraněním.

První z víkendových útoků se odehrál na oslavě narozenin ve městě Choloma. Při střelbě tam zemřelo dvanáct mužů a jedna žena. "Byl to brutální a nelítostný teroristický útok," popsal zabíjení prezident země Xiomara Castro a vyhlásil zákaz vycházení od 21 do čtyř hodin ráno. Zákaz potrvá minimálně 15 dní. 

Další vraždy se odehrály i ve městě San Pedro Sula. "Byl to zřejmě útok nájemných zabijáků vycvičených a řízených drogovými bossy. Zahájili jsme proto hned několik kontrol a zatýkacích akcí," dodal prezident. Do oblasti prý vláda pošle tisícovku bezpečnostních důstojníků. Zároveň tomu, kdo pomůže identifikovat střelce z Cholomy, nabízí odměnu v přepočtu více než 700 tisíc korun.

Částečný výjimečný stav v některých oblastech země platí už od prosince. Země se tak snaží čelit násilným gangům a dostat pod kontrolu eskalaci válečných konfliktů a drogovou kriminalitu. Honduras se netají tím, že by mohl postupovat podobně jako Salvador, který vybudoval věznici pro členy gangů, kde panují extrémně přísné podmínky.  

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů