pátek 19. dubna 2024

Zákaz TikToku ve vládních zařízeních zavedli už i v Austrálii

Další země zakazuje používání populární aplikace z Číny. TikTok nesmějí na svých pracovních zařízeních používat zaměstnanci australské vlády. Podle vedení společnosti jde o diskriminaci.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zákaz používat na pracovních zařízeních aplikaci z Číny dostali zaměstnanci australské federální vlády tento týden. TikTok prý kvůli přístupu k osobním údajům a datům představuje bezpečnostní hrozbu. „Společnost je extrémně zklamaná tímto rozhodnutím, které je podle našeho názoru řízeno politikou,“ řekl Lee Hunter, generální ředitel společnosti TikTok v Austrálii a na Novém Zélendu.

Podle něj neexistují žádné důkazy o tom, že by aplikace představovala jakákoliv bezpečnostní rizika pro běžné uživatele ani pro vládní zaměstnance. Společnost prý dokonce několikrát australskou vládu vyzývala k předložení důkazů, ale marně. „Naše miliony australských uživatelů si zaslouží vládu, která se rozhoduje na základě faktů, a která se všemi podniky zachází spravedlivě, bez ohledu na zemi původu,“ řekl.

Aplikaci nesmějí používat ani vládní zaměstnanci na Novém Zélandu, v USA, Velké Británii nebo Kanadě. Podobná opatření přijala také Evropská unie a NATO. Zákaz stahování TikToku do osobních zařízení zatím v žádné zemi neuzákonili, Bidenova administrativa to ale úplně nevylučuje. Americká vláda se totiž obává, že by Čína mohla využít svého zákona o národní bezpečnosti a dostat se tak k významnému množství osobních údajů, které TikTok, stejně jako většina sociálních médií, od svých uživatelů shromažďuje. Vedení společnosti to odmítá, i kdyby prý čínská vláda o údaje uživatelů požádala, nikdy by této žádosti nevyhověla.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír

Čína
Ekonomika

Čínská ekonomika roste nad očekávání

profimedia-0865200445
Zahraniční

Scholz jednal se Si Ťin-pchingem v Pekingu

profimedia-0864437304
Krimi Video

Masakr v Sydney: Muž s nožem zavraždil šest lidí, dalších 12 zranil. Šel po ženách