čtvrtek 19. září 2024

Zákaz spalování uhlí otepluje planetu ještě více, řekli vědci

Při spalování uhlí docházelo k emisím nečistot, které bránily slunečnímu záření ohřívat Zemi ještě více. S čistějším vzduchem globální oteplování zrychluje.

globální oteplování

Oteplování zrychluje: Navzdory omezení uhelného vytápění.
Zdroj: Pixabay

  • Oteplování zrychluje: Navzdory omezení uhelného vytápění.
  • Zdroj: Pixabay

Oteplování planety zrychluje. Podle studie, kterou před pár dny vydal Mezivládní panel OSN pro ochranu klimatu, stoupla teplota o 0,2 stupně Celsia, což je hodnota nebývale vysoká. Současně také vědci poukazují na to, že do ovzduší vylétlo loni 54 miliard tun emisí, což je rovněž vyšší než průměrné množství. To vše bude mít s největší pravděpodobností za důsledek větší vlny veder zejména v oblastech jihovýchodní Asie a rovníkových částí Afriky a Jižní Ameriky. Podle studie je nevyhnutelné, aby se emise skleníkových plynů snížily do roku 2030 o čtyřicet procent a za dalších dvacet let se dosáhlo plné uhlíkové neutrality.

Z výzkumných dat ale také vyplývá, že globálnímu oteplování neprospívá zákaz topení fosilními palivy, zejména uhlím. Kvůli tomu, že se do ovzduší uvolňuje méně znečišťujících částic, je Země vystavená ještě větší intenzitě slunečního záření, které prokazatelně způsobuje oteplování. Toto znečišťování podle vědců zpomaluje růst teplot až o půl stupně Celsia.

Autor: Jan Skala

Související

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství