pondělí 16. září 2024

Zákaz koupání platí na osmi místech v republice

Sinice a jiné znečištění zhoršují kvalitu koupacích vod. Na osmi místech platí zákaz koupání.

rybník

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Letní prázdniny pokračují ve velmi teplém počasí, ale kvalita koupací vody v Česku se výrazně zhoršila. Hygienici hlásí, že v současnosti je v osmi lokalitách zakázáno koupání kvůli nebezpečným podmínkám a dvanáct dalších míst je označeno jako nevhodná ke koupání. Tento stav je důsledkem masivního růstu sinic.

Zákaz koupání platí na koupališti Šeberák v Praze, rybníku Dlouhý u Lanškrouna, koupališti Sedmihorky v Libereckém kraji, na Vysočině v rybníku Ředkovec a vodní nádrži Trnavka, Velkém rybníku v Karlovarském kraji a vodní nádrži Plumlov v Olomouckém kraji.

Vysoký výskyt sinic byl zaznamenán i na oblíbených rekreačních lokalitách, jako jsou Máchovo jezero a nádrž Hracholusky. Podobně jsou zasaženy i rybníky a písníky, například Nový rybník u Příbrami nebo písník Bakov nad Jizerou. Sinice mohou způsobit akutní zdravotní problémy, zejména pro citlivé osoby, a v místech s vyšším výskytem se doporučuje po koupání důkladné osprchování.

Vzhledem k tomu, že voda na některých místech může představovat vážné zdravotní riziko, odborníci varují před koupáním v oblastech s vysokým výskytem sinic. Více informací o aktuálním stavu koupacích vod a konkrétních lokalitách naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu, krajských hygienických stanic a na serveru koupacivody.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání