pátek 27. září 2024

Zájem podnikatelů o elektromobily roste. Mohou získat dotaci až 300 tisíc korun

O nákladní i osobní elektromobily je mezi podnikateli čím dál větší zájem. Může za to i podpora z programu Záruka Elektromobilita. Podnikatelé mohou získat záruku k úvěru na nákup bezemisních vozidel a dobíjecích stanic.

Elektomobil

Elektromobilita je v Česku na vzestupu.
Zdroj: Pixabay.com

  • Elektromobilita je v Česku na vzestupu.
  • Zdroj: Pixabay.com

Už půl roku Národní rozvojová banka přijímá žádosti v programu s názvem Záruka Elektromobilita. Živnostníkům, podnikatelům i firmám nabízí bankovní záruku k úvěru na nákup elektromobilů a dobíjecích stanic. Stejně tak mohou získat finanční příspěvek až 300 tisíc korun. Peníze jdou z Národního plánu obnovy financovaného Evropskou unií.

Za posledních šest měsíců podnikatelé požádali o zaručení úvěru na nákup 5 307 vozidel a 2 221 dobíjecích stanic a vyčerpali už 81 procent z částky vyhrazené pro tento program. „Program Záruka Elektromobilita je aktuálně nejžádanějším produktem Národní rozvojové banky. Vzhledem k vysokému zájmu podnikatelů a firem se také pravděpodobně stane programem s nejrychleji vyčerpanými prostředky od doby covidu,“ říká člen představenstva Národní rozvojové banky Michal Nebeský.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyčlenilo na podporu elektromobility 1,95 miliardy korun. Cílem bylo podpořit 4 055 vozidel a 1 500 dobíjecích stanic. Podpory se však do dnešního dne dostalo mnohem vyššímu počtu vozidel i stanic. Největší zájem je o elektromobily z kategorie osobních vozů. Podnikatelé využili podporu i na 108 užitkových vozů a tři nákladní vozy. Mezi značkami dominuje Tesla, Volvo, Volkswagen a Škoda.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami

20190617.VW-Manufaktur.-067
Zahraniční

Vláda bude Volskwagenu dotovat elektromobily. Kvůli nim firma jde ke dnu

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii