středa 9. října 2024

Zájem o hypotéky byl loni rekordně nízký

Úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů atakuje šest procent. Vyplývá to z aktuálních informací České bankovní asociace.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pxhere.com

Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, i když v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na podobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v rozpětí mezi šesti až sedmi procenty.

Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 miliard korun, meziročně jde o propad kolem 60 procent. Uvedené informace plynou z dat České bankovní asociace Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Ani závěr minulého roku nepřinesl výraznější zlepšení aktivity na hypotečním trhu, objemy poskytnutých hypoték v posledních měsících roku 2022 tak byly nejslabší od začátku roku 2014, počty poskytnutých hypoték pak dokonce za posledních 20 let. Vzhledem k tomu, že většina faktorů za slabou poptávkou přetrvává, nelze pro nejbližší období čekat výraznější obrat k lepšímu,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká bankovní asociace

Související

bydlení
Ekonomika Bydlení

Hypotéky mírně zlevnily. Pokles sazeb zůstává pozvolný

stavba
Ekonomika Bydlení

Chytré renovace mohou snížit klimatickou stopu budov v EU

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent