Zahradil končí v europarlamentu. V ODS zůstane

Jan Zahradil nebude znovu kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. Ve vedení klubu ho nahradí europoslankyně Veronika Vrecionová.

Jan Zahradil

Jan Zahradil
Zdroj: Flickr

  • Jan Zahradil
  • Zdroj: Flickr

Jan Zahradil končí jako předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu a nebude znovu kandidovat ve volbách do europarlamentu, které se uskuteční příští rok v červnu. Ve vedení klubu ho nahradí europoslankyně Veronika Vrecionová. „Před rokem jsem oznámil kolegům v Evropském parlamentu, že už nebudu znovu kandidovat. Před půlrokem jsem to oznámil předsedovi ODS. Dnes, rok před volbami, jsem to oznámil na tiskovce. Málokdy máte v politice ten luxus sami si vybrat čas a podmínky, za nichž uzavřete nějakou kapitolu,“ uvedl Zahradil v pondělí na Twitteru.

Zahradil byl europoslancem od roku 2004. I nadále bude působit v ODS a zaměří se na domácí politiku. „Zklamu ale všechny, co mě posílají do Trikolory a SPD. Zůstanu v ODS, kde je třeba posílit národně-konzervativní linii. Nemám v úmyslu odejít z Evropského parlamentu rovnou do politického důchodu. Moje politická kariéra začala na domácí půdě a zde ji také hodlám v budoucnu ukončit,“ napsal Zahradil na Twitteru.

Vrecionová nemá ambice vést kandidátku ODS v nadcházejících volbách do europarlamentu. Europoslankyně uvedla, že kandidátku ODS by mohl vést Alexandr Vondra, který je poslancem Evropského parlamentu od roku 2019.

Autor: Šimon Mitro

Související

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

Primátor_Jaroslav_Zámečník
Domácí

Židle se houpe i pod primátorem. Opozice v Liberci vyzvala Zámečníka k rezignaci

434713636_939285058205306_4652985484075434188_n
Domácí

Místo v parlamentu EU chce strana pro lidi i kočky, nebo strana, která nechce hlasy

eurovolby
Zahraniční Eurovolby

Dvě třetiny Evropanů plánují jít k eurovolbám. Češi takový zájem nemají