Žádost Hamásu o příměří Izrael odmítl. Vítězství je na dosah ruky, říká Netanjahu

Izrael je jen pár kroků od vítězství a rozhodně válku ukončovat nebude. Vyplývá to z vyjádření premiéra Benjamina Netanjahua, který odmítl žádosti Hamásu o příměří.

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás se chýlí ke konci. Jak uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jeho zemi nedělí od vítězství roky, ale jen pár měsíců či dokonce jen několik týdnů. Proto také Jeruzalém nereaguje na žádosti Hamásu o příměří, přestože Palestinci nabídli propouštění rukojmích, které do Pásma Gazy z Izraele odvlekli 7. října, kdy válku sami vyprovokovali.

Netanjahu už několikrát zmínil, že jediným řešením, jak konflikt ukončit, je drtivé vítězství Izraele, které zcela Hamás zničí. Premiér vyhlášení alespoň časově ohraničeného příměří odmítl i poté, co jej k tomu vyzval americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Spojené státy jsou v současné válce proti Hamásu největším podporovatelem Židovského státu, ačkoliv i ony už začínají praktiky izraelské armády v Pásmu Gazy kritizovat.

Trnem v oku je počínání Izraele, kromě států arabského světa, také OSN. Generální tajemník organizace António Guterres kroky Jeruzaléma kritizuje od začátku operace a Židovský stát už několikrát označil za původce humanitární katastrofy v Pásmu Gazy. Guterres také Izrael varoval, aby se zdržel vojenských operací v blízkosti přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Podle něho by mohly mít nedozírné lokální následky.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

GY31MdwWAAAMPiB
Zahraniční

Protiizraelské nálady v Evropě sílí. Kodaň a Stockholm hlásí útoky na ambasády