Žádné příměří nebude, smetl Netanjahu výzvy ke klidu zbraní

Izraelská armáda, ač je kritizovaná za humanitární katastrofu v Pásmu Gazy, pokračuje v útocích na cíle palestinských teroristů. Výzvy k příměří ostře odmítá.

SecDef_Austin_visit_to_Yad_VaShem_and_Mount_Hertzl_210412-D-XI929-10047_(51111961984)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl zastavení bojů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl zastavení bojů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Že by se na Blízkém východě rozhostil klid, nepřipadá v těchto dnech v úvahu. Alespoň podle toho, co říká izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten striktně odmítl výzvy k příměří, o nichž řekl, že jsou to samé, jako kdyby se Izrael vzdal Hamásu. Právě toto radikální palestinské hnutí provedlo na Židovský stát 7. října rozsáhlý útok z Pásma Gazy, které následně Izrael odstřeloval a nyní v něm provádí pozemní operaci. „Bible říká, že je čas na mír a čas na válku. A teď je čas na válku,“ uvedl Netanjahu.

Útok na Izrael premiér přirovnat k útoku na Pearl Harbor, po němž USA vstoupilo do druhé světové války, či k 11. září, kdy muslimští radikálové narazili letadly do budov Světového obchodního centra v New Yorku.

Izrael mezitím pokračuje v pozemní operaci, v rámci které už jeho armáda vstoupila do města Gazy. Rozšířila rovněž boje na severu země, kdy na přelomu týdne útočila na cíle v Sýrii a pravidelně ostřeluje i hranici s Libanonem, kde působí další islamistické hnutí Hizballáh.

Podle úřadů z Gazy přišlo při izraelském bombardování o život více než osm tisíc civilistů a dalších 23 tisíc utrpělo zranění. Počínání Izraele kritizuje kromě států arabského světa zejména OSN, které poukazuje na neutěšenou humanitární situaci v Pásmu Gazy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek