Žádné doplatky léků nad limit. Sněmovna schválila novelu zákona

Poslanecká sněmovna jednomyslně schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která změní způsob evidence doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a speciální potraviny.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Marta Branco

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Marta Branco

Sněmovna odhlasovala novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zavádí nové pravidla pro evidenci započitatelných doplatků v lékárnách. Tato změna je reakcí na evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií a cílí na zefektivnění procesu pro pacienty. Novela nyní čeká na podpis prezidenta.

Jednou z klíčových novinek je zajištění online evidence započitatelných doplatků prostřednictvím systému eRecept. Lékárníci budou mít přehled o tom, zda pojištěnec překročil svůj ochranný limit již při výdeji léku, což přispěje k rychlejšímu odbavení a snížení administrativní zátěže jak pro občany, tak pro zdravotní pojišťovny, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ochranné limity zůstávají beze změn a liší se podle skupin pojištěnců: pro děti a seniory nad 65 let je limit stanoven na 1 000 korun, pro osoby nad 70 let a se zdravotním postižením na 500 korun a pro ostatní dospělé na 5 000 korun Jakmile součet doplatků přesáhne ochranný limit, zdravotní pojišťovna vrátí přeplatky. Nově bude tato evidence spravována online a v případě překročení limitu už lékárna nebude vybírat doplatek přímo od pojištěnce, ale vyúčtuje ho pojišťovně.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Vláda plánuje snížit dotace na obnovitelné zdroje

profimedia-0910076452
Domácí

Stát pomůže rodinám postiženým povodněmi, schválila Sněmovna

mage-from-rawpixel-id-3400450-original
Domácí

Ordinace nezavřou. Lékaři nevybojovali všechno, ale stávkovat nebudou

komunikace
Světové dny Zdraví

Den balbutiků