pátek 3. května 2024

Začínají padat obvinění. Islamistům, kteří vraždili v Moskvě, hrozí doživotní tresty

S páskou přes oči a s monoklem přivedli ruští policisté k soudu muže, kteří mají mít na svědomí páteční masakr na okraji Moskvy. Dva z nich už úřady obvinili a hrozí jim doživotí.

profimedia-0859284911

Jeden ze střelců, který má na svědomí páteční masakr v Moskvě.
Zdroj: Profimedia

  • Jeden ze střelců, který má na svědomí páteční masakr v Moskvě.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv mluvil o trestech smrti, skutečnost je taková, že útočníkům, kteří pod záštitou Islámského státu zavraždili v kulturní hale Crocus na okraji Moskvy přes 180 lidí, hrozí trest doživotní. Moskevský soud už sdělil obvinění prvním dvěma z nich. Celkem jich ruská policie zadržela jedenáct. V poutech skončili i čtyři střelci z Tádžikistánu, kteří si celou střelbu natočili a Islámský stát ji pak zveřejnil na svých sociálních sítích.

Teroristická organizace, která působí zejména na Blízkém východě, se za původce tragické střelby označila opakovaně. Ruský prezident Vladimir Putin však vystoupil s projevem, kde řekl, že střelci měli připravenou pomoc z Ukrajiny při překročení rusko-ukrajinských hranic. K nim bílý renault teroristů ostatně také mířil, když vůz zadržela policie v Brjanské oblasti, 140 kilometrů od hranice.

K události došlo v pátek večer a záchranáři a hasiči během celého víkendu pokračovali ve vyprošťovacích pracích, protože část haly byla po sérií výbuchu a požáru zdemolována a pod troskami se nacházela řada mrtvých těl i přeživších.

Teroristický útok odsoudili politici z celého světa, včetně amerického prezidenta Joea Bidena i nejvyšších představitelů Velké Británie, Číny, Francie či Německa. V České republice zazněl ostrý odsudek například z úst prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialy či opozičního lídra Andreje Babiše.

Autor: Jan Skala

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

GMoBqOcWoAA5qh3
Zahraniční

Přehradám v Brazílii hrozí protržení. Obětí záplav tak může být mnohem více

52969539828_e35ca17373_b
Zahraniční

Ukrajina nevylučuje jednání s Ruskem. Kuleba řekl, kdy by mohla začít

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly