úterý 22. října 2024

Začíná summit BRICS. Putin se kvůli zatykači připojí přes videohovor

Po summitu v jihoafrickém Johannesburgu by se společenství BRICS mělo dramaticky rozrůst. Jedním z jeho hlavních cílů je sesazení dolaru z pozice světové měny číslo jedna.

profimedia-0799174964

Foto z jihoafrického summitu BRICS (22. 8. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Foto z jihoafrického summitu BRICS (22. 8. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Především oslabení dolarů, ale také rozšíření společenství pěti zakládajících států o desítky dalších zemí, to je cíl summitu států skupiny BRICS (hospodářské uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky, pozn. red.), který právě začíná v jihoafrickém Johannesburgu.

Kromě hostitelské země se jej zúčastní politické špičky z Číny, Ruska, Brazílie a Indie. Právě nad účastí Ruska visel kvůli probíhající válce na Ukrajině, zavlečení ukrajinských dětí do Ruska a mezinárodnímu zatykači na prezidenta Vladimira Putina, otazník. Nakonec v Johannesburgu přistálo letadlo s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Sám Putin promluví k účastníkům konference přes videohovor.

Západní svět v čele s USA sleduje aktivitu BRICS se znepokojením, přestože se experti shodují na tom, že plánovaná společná měna zemí sdružených v této organizaci nemůže dolar v nejbližší době ohrozit. Odborníci ale zdůrazňují, že do roku 2040 by BRICS mohl dvojnásobně překonat hrubý domácí produkt současné G7, tedy sedmi nejvyspělejších ekonomik světa.

Na dnešní summit v Jihoafrické republice dostalo pozvánku čtyřicet zemí, které by se měly ke společenství připojit. Třiadvacet z nich už dokonce podalo oficiální přihlášku. Hlavními kandidáty, o nichž se v souvislosti s rozšířením BRICS mluví nejčastěji, jsou Spojené arabské emiráty, Egypt, Argentina, Írán, Indonésie a Saúdská Arábie.

Autor: Jan Skala

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

53559454886_3fdc71133d_b
Zahraniční

Julija Navalná chce být ruskou prezidentkou. Až Putin padne, dodává