Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí

Druhé nejrušnější nádraží v západočeské metropoli, zahajuje rekonstrukci, která má vrátit historické budově její původní lesk a zároveň zvýšit komfort pro cestující.

Plzeň-Jižní Předměstí

Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pod dohledem památkářů byla slavnostně zahájena obnova nádraží na Jižním Předměstí v Plzni, jejíž dokončení se plánuje na začátek roku 2027. Správa železnic chce při rekonstrukci zachovat charakter budovy, která byla postavena na počátku 20. let minulého století a od roku 1995 je chráněným památkovým objektem.

Nástupiště a kolejiště na Jižním Předměstí již prošly modernizací v rámci přestavby železničního uzlu v Plzni. Nyní se zaměří na renovaci novorenesanční budovy, kde se restaurátoři postarají o obnovu sgrafitové výzdoby na fasádě, štítech a lunetových římsách. Ministr dopravy Martin Kupka zdůraznil, že budova je symbol průmyslového rozvoje města a po rekonstrukci se opět stane dominantou této čtvrti.

Hlavní vstup do budovy bude situován z mostu Ivana Magora Jirouse, odkud se návštěvníci dostanou do odbavovací haly. Práce budou probíhat za plného provozu s cílem minimalizovat obtíže pro cestující. Obnovou projdou střecha a fasáda, vymění se okna a dveře, a na nástupištích se vybudují nové toalety. Nádraží navíc dostane moderní informační a orientační systém.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

profimedia-0919591560
Krimi

Policie dopadla muže, který postřelil dítě. Původně šel pouze krást

Parní lokomotiva Zelený anton.
Domácí

Parní vlaky vyjedou o víkendu do České Lípy

nádraží Brandýs nad Labem
Domácí

Nový železniční most u Brandýsa umožní rozšířit dálnici