čtvrtek 19. září 2024

Záchrana bíglů z laboratoří. V Borovně dávají psům novou šanci na život

Psí útulek v Borovně na jižním Plzeňsku se jako jediný v České republice zapojil do záchrany bíglů z laboratoří na testování léků. Šanci na normální život už zajistili asi čtyřicítce psů.

biglove_18

V Borovně už našli rodiny asi čtyřicítce bíglů zachráněných z laboratoří.
Zdroj: Útulek U Františka

  • V Borovně už našli rodiny asi čtyřicítce bíglů zachráněných z laboratoří.
  • Zdroj: Útulek U Františka

S Beagle Club ČR a spolkem Bígl v nouzi spolupracují v Borovně teprve od loňského roku a už se jim podařilo úspěšně umístit do nových rodin asi čtyřicet bíglů. Ti do útulku přišli z farmaceutických společností, kde na nich testovali léky. Zvířata, která už v takových zařízeních nepotřebují, utrácejí a ta tak přicházejí o život zbytečně. Zřizovatelé útulku U Františka se proto rozhodli zasáhnout. Zákon o ochraně zvířat totiž umožňuje umisťovat do zájmových chovů jedince, kteří nepodstoupili těžké pokusy.

„S takto získanými pejsky je potřeba zacházet velice trpělivě, protože ve svém dosavadním životě téměř nic nezažili a neznají běžný svět. Byť se jedná o zdravé, dospělé dvou až tříleté psy, je potřeba začít s učením jako u štěněte,“ říká Andrea Kolmanová, vedoucí útulku. V současné době mají v útulku další nové chráněnce. Na ty teď čeká socializace a lehký výcvik, aby po pečlivém výběru nových pánů mohli konečně začít žít plnohodnotný život.

V České republice se jen v loňském roce prováděly pokusy na 322 psech plemene bígl. Kromě psů se k pokusům využívají i další zvířata, kočky, králíci, myši nebo prasata.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

stanleypup_hero4.webp
Zahraniční

Pupstrňák nebo Ofetchkin: NHL chystá Stanley Pup

Bez názvu
Zahraniční

V Indii otevřeli jednu z největších záchranných stanic na světě

428644169_10160335141208207_4799465229451907083_n
Zahraniční Video

Vděčný pes Cola má nové protetické packy, může zase běhat

2023_11_07 Sunny intro-19
Ostatní Fauna

Pohotová letuška zachránila vejce plameňáků, vytvořila jim teplé hnízdo