úterý 2. července 2024

Začátkem týdne přijdou mrazíky. Ovocné stromy jsou v ohrožení

Až -5 stupňů se může naměřit na řadě míst České republiky během následující tří rán. Na pozoru se mají zejména sadaři.

peach-blossom-the-scenery-branch-c7635d-1024

Kvetoucí stromy mohou mrazíky příštích dnů poškodit.
Zdroj: Pixabay

  • Kvetoucí stromy mohou mrazíky příštích dnů poškodit.
  • Zdroj: Pixabay

Přestože počasí poslední dnů připomínalo jaro v plném rozpuku, zdání klame. Meteorologové připomínají, že zima ještě může ukázat svou sílu, o čemž se přesvědčí zejména sadaři, protože zejména těm mohou udělat vrásky na čele přízemní mrazíky, které se objeví v první polovině příštího týdne. Meteorologové dnes večer vydali varování pro takřka celou Českou republiku, kde ranní teploty, a to až do středy, mohou klesat ojediněle až k -5 stupňům Celsia.

Na řadě míst republiky už předčasně vykvetly meruňky a právě očekávané ranní mrazíky mohou výrazně poškodit jejich letošní úrodu. "V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či rosení porostů vodními kapičkami," doporučují meteorologové.

Že jarní mrazíky výrazně poškodí úrodu ovocných stromů, se v posledních letech stává běžně, protože příroda se probouzí dříve než bývalo obvyklé. Většinou jde o oblasti nížin do 400 metrů nadmořské výšky.

Autor: Jan Skala

Související

GRVeEdfX0AAPwya
Domácí

Voda zaplavuje sklepy, padají stromy. Moravou postupují silné bouřky

Hot_(34_degrees)_and_dry,_an_extreme_weather_combination_in_Holland._Here_watersupply_along_the_Schelmseweg_Schaarsbergen_at_1_July_2015._Start_of_the_most_warm_night_in_Holland_since_1901_with_some_24_degrees_minimum
Domácí

Česko zažila jednu z nejteplejších nocí v historii měření. Bylo i 25 stupňů

gewitter-sturm-blitze-himmel-1706878690dOy
Domácí

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Ty zítra utnou dnešní výheň

ananas
Světové dny Jídlo

Den ananasu