úterý 12. srpna 2025

Začalo období „Nechceš cuketu?“ Víme, jak ji v kuchyni využít

Zahrádkáři sklízí cukety po desítkách a často stojí před otázkou, co s nimi. Cuketa je ale díky své neutrální chuti a nízkému obsahu kalorií skvělým základem pro desítky receptů.

cuketa

Cuketa, stálice české zahrady.
Zdroj: Pixabay

  • Cuketa, stálice české zahrady.
  • Zdroj: Pixabay

V červenci a srpnu se mnohé domácnosti setkají s otázkou: „Nechceš cuketu?“ Ať už ji dostanete od sousedů, kolegů nebo ji sklidíte z vlastní úrody, často pak lidé v kuchyni hledají inspiraci, jak ji co nejlépe využít. Díky jemné chuti se hodí do slaných i sladkých jídel a navíc obsahuje hodně vody a minimum kalorií, takže je ideální pro lehkou letní kuchyni.

Nejjednodušší je cuketu nakrájet na plátky, posolit, nechat pustit vodu a orestovat na olivovém oleji s bylinkami. Skvělá je i plněná například směsí mletého masa, rýže a zeleniny nebo zapečená se sýrem.

Cuketa však nemusí být jen naslano. Nastrouhaná a vymačkaná z přebytečné vody se výborně hodí do těsta na koláče, muffiny nebo perník, kterému dodá vláčnost a jemnost. Díky neutrální chuti ji v dezertu nikdo nepozná, ale přidá mu vlákninu a minerály.

Na zimu je dobré cuketu zpracovat na zeleninové lečo, do směsi do polévek nebo ji naložit jako pikantní čalamádu. Pro mražení je vhodné ji nejprve nakrájet či nastrouhat, krátce spařit a zchladit. V mrazáku vydrží několik měsíců a v zimě se hodí do omáček i polévek.

Zajímavou možností je i kvašení, podobně jako u okurek. Nakrájené kousky cukety se uloží do slaného nálevu s bylinkami a nechají několik dní prokvasit. Sušení zase vytvoří lehké zeleninové chipsy, které poslouží jako zdravá svačina. Při skladování čerstvé cukety je ideální chladné a tmavé místo s teplotou kolem deseti až 15 stupňů. Malé plody vydrží čerstvé až dva týdny, větší je lepší co nejdřív zpracovat, protože mají více semínek a měkčí dužinu.

Cuketová čalamáda

  • 2 kg cukety
  • 500 g paprik (ideálně barevných)
  • 500 g cibule
  • 500 g rajčat
  • 200 ml octa
  • 200 g cukru
  • lžíce soli
  • lžíce mleté sladké papriky
  • lžička mletého chilli (volitelné)
  • 100 ml oleje

Cukety oloupejte a nastrouhejte nahrubo, papriky a rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli na půlkolečka. Vše dejte do velkého hrnce, přidejte ocet, cukr, sůl, koření i olej. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 40 minut, dokud zelenina nezměkne a směs lehce nezhoustne. Ještě horkou naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Související

houby
Inspirace Zajímavosti

Z hub uvaříte i tatarák, carpaccio nebo sladký dezert

houby
Domácí

Déšť spustí houbařskou sezónu, žně čekají hlavně Vysočinu a Brdy

easter-1237603_960_720
Inspirace

Co s vajíčky po Velikonocích? Využít se dají na spoustu zúůsobů

Vizualizace_Arktida
Domácí

Tisícovka ledních medvídků i nové druhy: Pražská zoo zahajuje hlavní sezónu