V červenci a srpnu se mnohé domácnosti setkají s otázkou: „Nechceš cuketu?“ Ať už ji dostanete od sousedů, kolegů nebo ji sklidíte z vlastní úrody, často pak lidé v kuchyni hledají inspiraci, jak ji co nejlépe využít. Díky jemné chuti se hodí do slaných i sladkých jídel a navíc obsahuje hodně vody a minimum kalorií, takže je ideální pro lehkou letní kuchyni.
Nejjednodušší je cuketu nakrájet na plátky, posolit, nechat pustit vodu a orestovat na olivovém oleji s bylinkami. Skvělá je i plněná například směsí mletého masa, rýže a zeleniny nebo zapečená se sýrem.
Cuketa však nemusí být jen naslano. Nastrouhaná a vymačkaná z přebytečné vody se výborně hodí do těsta na koláče, muffiny nebo perník, kterému dodá vláčnost a jemnost. Díky neutrální chuti ji v dezertu nikdo nepozná, ale přidá mu vlákninu a minerály.
Na zimu je dobré cuketu zpracovat na zeleninové lečo, do směsi do polévek nebo ji naložit jako pikantní čalamádu. Pro mražení je vhodné ji nejprve nakrájet či nastrouhat, krátce spařit a zchladit. V mrazáku vydrží několik měsíců a v zimě se hodí do omáček i polévek.
Zajímavou možností je i kvašení, podobně jako u okurek. Nakrájené kousky cukety se uloží do slaného nálevu s bylinkami a nechají několik dní prokvasit. Sušení zase vytvoří lehké zeleninové chipsy, které poslouží jako zdravá svačina. Při skladování čerstvé cukety je ideální chladné a tmavé místo s teplotou kolem deseti až 15 stupňů. Malé plody vydrží čerstvé až dva týdny, větší je lepší co nejdřív zpracovat, protože mají více semínek a měkčí dužinu.
Cuketová čalamáda
- 2 kg cukety
- 500 g paprik (ideálně barevných)
- 500 g cibule
- 500 g rajčat
- 200 ml octa
- 200 g cukru
- lžíce soli
- lžíce mleté sladké papriky
- lžička mletého chilli (volitelné)
- 100 ml oleje
Cukety oloupejte a nastrouhejte nahrubo, papriky a rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli na půlkolečka. Vše dejte do velkého hrnce, přidejte ocet, cukr, sůl, koření i olej. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 40 minut, dokud zelenina nezměkne a směs lehce nezhoustne. Ještě horkou naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.