Začala platit nová pravidla pro darování krve. Končí diskriminace homosexuálů

Od července platí nová metodika pro posuzování zájemců o darování krve, která již nebude diskriminovat muže, kteří měli pohlavní styk s muži.

darování krve

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Každý zdravý občan by měl mít možnost darovat krev a pomoci zachraňovat životy,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nová metodika se zaměřuje na individuální posouzení rizik spojených se sexuálními aktivitami, bez ohledu na pohlaví nebo sexuální orientaci. Nově tak z odběrů budou vyřazeny osoby, které měly chráněný nebo nechráněný anální pohlavní styk s novým sexuálním partnerem nebo s více partnery v posledních čtyřech měsících, avšak nezávisle na jejich pohlaví.

Dárci krve budou i nadále vyplňovat dotazník před odběrem, ve kterém uvedou případná omezení. Mezi důvody k vyloučení patří prodělaná onemocnění, chronické nemoci, užívání antibiotik, cestování do rizikových zemí, tetování nebo přisáté klíště.

Je skvělé, že již nebude podstatné, jestli je vaším sexuálním partnerem muž nebo žena, ale zda se chováte bezpečně,“ uvedl zastupitel města Úval Miloš Ulrich. „Děkuji ministru Válkovi, že tato nová pravidla prosadil.

Autor: Šimon Mitro

Související

424586319_1164289091665090_8916424305390941295_n
Domácí

Nemocnice ve Vrchlabí zlepší intenzivní péči. Stát to však bude 30 milionů

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev