středa 26. června 2024

Zabavené šelmy najdou útočiště v táborské zoo

V ZOO Tábor bylo otevřeno nové záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Centrum poskytne dočasný azyl pro šelmy zabavené státem.

záchranné centrum Zoo Tábor

Bazén na ochlazení, vyvýšená palanda pro lepší výhled či statné kmeny pro nezbytnou manikúru. To nabízí Záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v ZOO Tábor.
Zdroj: MZP

  • Bazén na ochlazení, vyvýšená palanda pro lepší výhled či statné kmeny pro nezbytnou manikúru. To nabízí Záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v ZOO Tábor.
  • Zdroj: MZP

Unikátní zařízení pro chladnomilné šelmy bylo ve středu slavnostně otevřeno v táborské zoo za účasti představitelů ministerstva životního prostředí a dalších organizací. Centrum poskytne dočasný azyl pro šelmy zabavené státem, které dosud často trpěly v nevhodných podmínkách. Stavbu financoval Státní fond životního prostředí.

Jsme rádi, že jsme mohli v naší zoo vybudovat toto unikátní centrum, které poskytne azyl velkým šelmám, jež byly chovány nelegálně nebo v nevhodných podmínkách. Takové místo bylo v Česku dlouho potřebné,“ uvedl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec. Centrum bude domovem pro tygry, pumy, levharty a rysy, jejichž umístění bude schvalovat Ministerstvo životního prostředí.

Ministr životního prostředí Petr Hladík vysvětlil, že táborská zoo jako první reagovala na potřebu zřídit záchranná centra pro velké šelmy v Česku. „Díky podpoře ve výši téměř deseti milionů korun jsme v Táboře vybudovali zařízení, které bude moci hostit široké spektrum chladnomilných šelem,“ doplnil.

Autor: Šimon Mitro

Související

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

Nejvyšším psem se stala doga Kevin z Iowy.
Ostatní Fauna

Nejvyšší pes má v kohoutku metr. Na zadních převyšuje páníčka

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

Mládě makaka v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

Dva novorození makakové skotačí v Zoo Olomouc