sobota 4. května 2024

Za zakázané knihy ve školních knihovnách hrozí přísné tresty

Dobrodružství Toma Sawyera od Marka Twaina, Bible, Andělé a démoni Dana Browna a tisíce dalších titulů se nesmějí objevit v amerických školních a veřejných knihovnách.

knihovna

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Na seznamu je také titul O myších a lidech od Johna Steinbecka, Jatka číslo pět Kurta Vonneguta, 1984 od George Orwella, Nabokovova Lolita, 451 stupňů Fahrenheita Raye Bradburyho, knižní předloha seriálu Hra o trůny, tedy cyklus Písně ohně a ledu George R. Martina, dystopická klasika Margaret Atwood Příběh služebnice nebo Řbitov zviřátek, To a řada dalších knih od Stephena Kinga. Seznam zakázaných titulů, které sice nejsou tím pravým čtením na prvním stupni, ale třeba středoškoláci by je měli znát, se nafukuje.

Letos zákonodárci ve více než 15 státech předložili návrhy zákonů, které uvalují tvrdé tresty na knihovny nebo knihovníky. Ti nesmějí pustit školáky ke knížkám, které se zabývají rasovou tématikou, zmiňují sex, jsou obscénní, rouhačské nebo jinak škodlivé.

Například v Idahu chybí už jen podpis guvernéra pod návrh zákona, který zmocňuje místní prokurátory vznést obvinění proti veřejným a školním knihovnám, pokud nepřemístí škodlivé materiály z dosahu dětí. Tennessee zase kriminalizuje vydavatele, kteří poskytují obscénní materiály veřejným školám.

Někteří republikáni chtějí, aby sankce a omezení platila celostátně. Pedagogové a knihovníci, kteří šíří podobné knihy, by podle nich měli být klasifikovaní jako registrovaní sexuální delikventi.

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD