Za vražedným chemickým útokem stálo syrské vládní letectvo

V roce 2018 zemřelo třiačtyřicet Syřanů na následky útoku chemickými zrbaněmi. Po několikaletém vyšetřování se zjistilo, že za útokem stálo syrské vládní letectvo.

Následky chemického útoku v syrském městě Dúmá v roce 2018

Následky chemického útoku v syrském městě Dúmá v roce 2018
Zdroj: Sky News, UOSSM

  • Následky chemického útoku v syrském městě Dúmá v roce 2018
  • Zdroj: Sky News, UOSSM

Syrské město Dúmá bylo v roce 2018 terčem útoku chemickými zbraněmi, při kterém zemřelo třiačtyřicet Syřanů včetně dětí. Šlo o jeden z nejhorších chemických útoků v syrské historii. Zpráva Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ukázala, že režim syrského prezidenta Bašára Asada použil tehdy chemické zbraně během občanské války v jeho zemi.

Mezinárodní vyšetřovací komise OPCW uvádí, že na Dúmu byly shozeny z vrtulníku syrského vládního letectva dva zásobníky s plynným chlorem. Jeden ze zásobníků narazil do střechy třípatrového obytného domu a protrhl se. Po roztrhnutí se rychle uvolnil velmi koncertovaný toxický chlór, který se v budově rozptýlil a zabil 43 osob a mnoho dalších zranil. Druhý zásobník prorazil střechu vedlejší budovy, ale chlor se z něj uvolnil jen částečně, díky čemuž na tomto místě nebyly hlášeny ztráty na životech.

V době útoku byly zveřejněny fotky zobrazující řadu mrtvých dětí s pěnou u úst. Syrská americká lékařská společnost v roce 2018 popsala, že oběti útoku měli pěnu u úst, utrpěli popáleniny rohovky a páchly zápachem podobným chlóru.

Syrské úřady nepovolili vyšetřovacímu týmu OPCW přístup na místa chlórových útoků. Ale na základě výpovědí svědků a dobových záznamů byly ostatní teorie vyvráceny. Syrský vládní režim zapojení do útoků v roce 2018 popíral.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Sky News

Související

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0901311073
Zahraniční

Německá policie zadržela vraha ze Solingenu. Jde o 26letého Syřana

GTgxu1vXAAADcsp
Zahraniční

Válka Izraele s Libanonem je na spadnutí. Hrozí odveta za útok na dětské hřiště

profimedia-0815402705
Zahraniční

Němci se začínají otáčet k Syřanům zády. Už jim nechtějí udělovat azyl