Za útokem na Sulejmáního pietě je Islámský stát, potvrdily íránské úřady

Netrvalo ani dva dny a k teroristickému útoku při pietě za íránského elitního velitele se přihlásil Islámský stát. Ten má tedy na svědomí další stovku lidských životů.

Qasem_Soleimani_Saying_Prayer_in_Imam_Khomeini_Hossainiah02

Kásem Sulejmání byl jedním z nejvlivnějších mužů Íránu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kásem Sulejmání byl jedním z nejvlivnějších mužů Íránu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Čtyři roky mrtvý íránský generál měl dva nepřátele na život a na smrt. Jedním z nich byl Izrael a jeho elitní jednotky Mosad a druhým teroristická organizace Islámský stát. Oběma těmto institucím nadělal za svého života mnoho nepříjemností a proto se také vyšetřovatelé středečního útoku, který při výroční pietě zabil u jeho hrobky v íránském městě Kermán, stovku lidí, zaměřili tímto směrem. Jejich předpoklad byl správný, protože nyní se k útoku přihlásili členové Islámského státu. Ten provedli dva sebevražední atentátníci z nichž jeden pocházel z Tádžikistánu. O identitě druhého íránské úřady zatím mlčí.

Sulejmání byl zase svého života dlouholetým velitelem speciálních jednotek Quds íránských revolučních gard a byl považován za jednoho z nejvlivnějších mužů Íránu. Dlouhá léta vystupoval proti Izraeli a horoval za obnovu Palestinského státu. Od osmdesátých let a íránsko-irácké války byl zodpovědný za všechny íránské operace v Iráku, Sýrii, Jemenu a Libanonu. V minulém desetiletí vedl boj proti expanzi Islámského státu na Blízkém východě.

Sulejmání zemřel při atentátu 3. ledna 2020 v iráckém hlavním městě Bagdádu. Ten pomocí dronu provedlo letectvo Spojených států na přímý rozkaz tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

Na íránskou mešitou Jamkaran v těchto dnech vlaje rudá vlajka jako symbol pomsty. Naposledy vlála po atentátu na Sulejmáního, nyní vlaje za mrtvé účastníky pietní akce.

Autor: Jan Skala

Související

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

GYoYNCJX0AAspT4
Zahraniční

Izrael decimuje Libanon leteckými údery. Za neděli zemřelo přes sto lidí

GYd1i-tb0AAIJYL
Zahraniční

Důsledek silných dešťů. Sesuv půdy ve zlatém dole zabil 15 pracovníků