středa 9. října 2024

Za rychlé šíření požárů v Portugalsku můžou eukalypty

Za nedávné ničivé požáry v Portugalsku nemohou jen extrémní sucha. Rychlosti jejich šíření napomohly eukalypty. Ty jsou velmi hořlavé a také žádané. Jsou totiž významným zdrojem celulózy pro výrobu papíru.

235670216_6cbb3f2cb4_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Eukalyptus nazývaný také blahovičník je původním druhem z Austrálie, kde se jím běžně živí koalové. Do Portugalska se dostal na začátku 19. století. S rozvojem dřevařského a papírenského průmyslu se jeho plantáže rozrostly až do současného stavu, kdy stromy pokrývají více než 800 000 hektarů půdy, což je téměř desetina plochy celé země. Pokud je řeč o zalesněné ploše Portugalska, tvoří eukalypty celou čtvrtinu. Žádná jiná země nemá v poměru ke své velikosti takové množství této dřeviny.

Portugalští ekologové by se rádi po nedávných ničivých požárech, při kterých plameny šířily rychlostí blesku, vrátili k zalesnění původními duby. To však nebude jednoduché. Eukalypty mají kromě své extrémní hořlavosti i několik pozitivních vlastností, třeba rychlý růst. Navíc se z nich dá poměrně levně vyrobit kvalitní papír, ze které se vyrábí kapesníčky, toaletní papír nebo kuchyňské utěrky. Největší portugalský producent vyváží stromy do celého světa a zisky z nich tvoří celé procento hrubého domácího produktu země.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

Downtown_Phoenix_Aerial_Looking_Northeast
Zahraniční

Nejžhavější americké město zažilo113 rekordně teplých dnů v řadě

GXy_mqxWsAAnJ3C
Zahraniční

Portugalsko drtí vlna požárů. Pomáhají i hasiči ze Španělska a Maroka

Cristiano Ronaldo vsítil už 900 branek.
Fotbal

Ronaldo překonal další milník, proti Chorvatsku si připsal 900. gól kariéry