čtvrtek 19. září 2024

Výročí války: Zemřelo minimálně osm tisíc civilistů včetně pěti set dětí

Dnes je to rok od vypuknutí války na Ukrajině a nic nenasvědčuje tomu, že by se největší válečný konflikt v Evropě od druhé světové války chýlil ke konci.

válka na Ukrajině

Ukrajinský voják přenáší novorozence do bezpečí poblíž rozbombardovaného mostu v Irpini (3. března 2022)
Zdroj: Timothy Fadek/Redux for CNN

  • Ukrajinský voják přenáší novorozence do bezpečí poblíž rozbombardovaného mostu v Irpini (3. března 2022)
  • Zdroj: Timothy Fadek/Redux for CNN

V galerii výše najdete fotky ilustrující rok války na Ukrajině.

Přesně před rokem vpadla ruská vojska na území Ukrajiny. Původní záměr Ruska byl prý obsadit Ukrajinu během dvou týdnů a dosadit si tam loutkovou vládu. Tento záměr nevyšel. Ukrajina již rok bojuje pod vedením prezidenta Volodymyra Zelenského, který se stal symbolem odporu vůči ruské agresi. Západní země se spojily a poskytují Ukrajině jak humanitární a finanční pomoc, tak především dodávky zbraní, munice a těžké vojenské techniky.

Ukrajina i přesto, že byla a je v nevýhodě v počtu vojáků, na začátku války měla 200 tisíc aktivních h vojáků vs. 850 tisíc na ruské straně, tak se ji daří proti Rusku vytrvale bojovat a chránit většinu svého území. Rusové rok po válce okupují pásmo táhnoucí se od Luhanské a Doněcké oblasti přes města Mariupol, Melitopol a okolí Krymu.

Mapa okupovaného území na Ukrajině.

Od počátku války se podařilo získat Ukrajině zpátky několik částí okupovaného území, důležité jsou především oblasti měst Kherson na jihovýchodě země a města Lyman a Izjum na východě.

Organizace spojených národů (OSN) oficiálně potvrdila přes osm tisíc mrtvých ukrajinských civilistů a takřka pět set dětí. Dalších třináct tisíc dospělých civilistů a tisíc dětí bylo zraněno. OSN uvádí, že reálná čísla budou pravděpodobně vyšší, jelikož nejsou známa přesná data z okupovaných částí Ukrajiny. Stovky Ukrajinců jsou pohřešovány a je hlášeno přes sto případů sexuálního násilí na civilistech.

Kromě raněných OSN informuje o tom, že 14 milionů Ukrajinců bylo nuceno opustit své domovy a 18 milionů lidí potřebuje humanitární pomoc. Podle dat UNICEF aktuálně 82 procent ukrajinských dětí žije v chudobě.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci OSN od počátku války uteklo do okolních zemí přes 18 milionů Ukrajinců, miliony z nich se vrátily do své země. Odhadem 8 milionů ukrajinských uprchlíků však zůstalo v evropských zemích.

V polovině února britské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, v němž odhadovalo, že Rusko přišlo za rok války o 200 tisíc vojáků. Obdobný názor zastávají Spojené státy. Naproti tomu, Ukrajina podle západních mocností přišla o sto tisíc vojáků. Cifru nelze ověřit na základě dat ukrajinské armády, jelikož ta o ztrátách na své straně stejně jako Rusko neinformuje. V prosinci Zelenskyj uvedl, že ve válce bylo zabito „jen“ 13 tisíc ukrajinských vojáků. Přičemž Kreml v září tvrdil, že přišel „pouze“ o necelých šest tisíc vojáků.

V galerii výše najdete fotky ilustrující rok války na Ukrajině.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové