středa 12. listopadu 2025

Za rakovinu tlustého střeva nejspíš mohou ultrazpracované potraviny

Rakovinou tlustého střeva trpí čím dál víc mladých osob. Podle lékařů je viník téměř jasný. Jsou jím ultrazpracované potraviny.

nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Zatím co mezi lidmi starších generací výskyt rakoviny tlustého střeva klesá, u mladších ročníků je to zcela naopak. Celkový počet pacientů vzrostl po celém světě z přibližně 95 tisíc případů v roce 1990 na více než 225 tisíc v roce 2019. Největší nárůst, a to až o téměř osm procent, zaznamenali vědci při evropské studii mezi lidmi ve věku 20 až 29 let.

Podle odborníků má pouhých 25 procent pacientů ve své rodině genetickou zátěž. Z toho usuzují, že genetika nehraje u tohoto druhu rakoviny příliš velkou roli. Čím dál víc se přiklání k konzumaci ultrazpracovaných potravin. To podporuje zjištění, že počty pacientů rostou s každou další generací, která je konzumuje ve větším množství, než ta předchozí.

Další studie, která sledovala stravovací návyky více než 46 tisíc mužů, zjistila, že ti, kteří konzumovali ultrazpracované potraviny, měli riziko vzniku rakoviny tlustého střeva vyšší téměř o 30 procent.

Autor: Zuzana Beranová

Související

myš
Zahraniční

Vědci objevili protein, který zastaví růst nádorů. Testují ho na myších

kampaň Ukaž rakovině záda
Domácí

Nová kampaň Ukaž rakovině záda se zaměřuje na lidi, kteří se bojí vyšetření

grafen
Domácí

Čeští vědci našli metodu, jak líp měřit cukr v krvi a detekovat nádorové látky

Rachel (Přátelé)
Světové dny Zdraví

Den bez podprsenky