Zatím co mezi lidmi starších generací výskyt rakoviny tlustého střeva klesá, u mladších ročníků je to zcela naopak. Celkový počet pacientů vzrostl po celém světě z přibližně 95 tisíc případů v roce 1990 na více než 225 tisíc v roce 2019. Největší nárůst, a to až o téměř osm procent, zaznamenali vědci při evropské studii mezi lidmi ve věku 20 až 29 let.
Podle odborníků má pouhých 25 procent pacientů ve své rodině genetickou zátěž. Z toho usuzují, že genetika nehraje u tohoto druhu rakoviny příliš velkou roli. Čím dál víc se přiklání k konzumaci ultrazpracovaných potravin. To podporuje zjištění, že počty pacientů rostou s každou další generací, která je konzumuje ve větším množství, než ta předchozí.
Další studie, která sledovala stravovací návyky více než 46 tisíc mužů, zjistila, že ti, kteří konzumovali ultrazpracované potraviny, měli riziko vzniku rakoviny tlustého střeva vyšší téměř o 30 procent.