pondělí 20. května 2024

Za půl století druhá na světě. Ekonomové si všímají velkého potenciálu Indie

Indie se dere do světového čela nejen počtem obyvatel. Ekonomové vyhlížejí, že se stane i druhou největší ekonomikou světa.

india-367_1280 (3)

Indie v současnosti vykazuje velký ekonomický potenciál.
Zdroj: Pixabay

  • Indie v současnosti vykazuje velký ekonomický potenciál.
  • Zdroj: Pixabay

Předstihnout Japonsko, Spojené státy a Německo a stát se společně s Čínou jedním ze dvou světových ekonomických lídru? Pro Indii to není utopie ani hudba tak daleké budoucnosti. V současné době už nejlidnatější země světa toho podle analytiků investiční banky Goldman Sachs dosáhne za padesát let. Aktuálně je tento stát na pátém místě a má velký potenciál brzy postupovat vzhůru.

Odborníci uvedli, že očekávají růst v oblasti inovací a technologií ve spojení s vyššími kapitálovými investicemi. Důležitým požadavkem je například výrazné zlepšení infrastruktury. Proto také indická vláda stanovila prioritu v budování nových silnic a železničních sítí. Nedávno schválený rozpočet země navíc pokračuje v různých programech bezúročných půjček pro vlády jednotlivých svazových států s cílem urychlit investice do významných infrastrukturních projektů.

Indie rovněž zaznamenává velký pokrok v technologiích a inovacích. Do konce letoška se příjmy v tomto odvětví vyšplhají na zhruba 245 miliard dolarů, kdy hlavním motorem takového růstu bude podle indické nevládní obchodní asociace Nasscom především IT sektor.

Autor: Jan Skala

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině