čtvrtek 19. září 2024

Za problémy s veřejnými financemi nemůže válka, uvádí zpráva NKÚ

Výroční zpráva Národního kontrolního úřadu poukazuje na problémy ve státních financích, které s válkou na Ukrajině nesouvisejí.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

Národní kontrolní úřad (NKÚ) vydal výroční zprávu, která poukazuje na současné problémy státu z hlediska nakládání s veřejnými financemi. Tempo zadlužování roste, přičemž se nadále prohubuje deficit státního rozpočtu. Stále v Česku chybí reformy důchodového, zdravotního i sociálního systému, které by stabilizovaly veřejné finance.

Naši ekonomickou kondici v loňském roce bezesporu ovlivnila válka na Ukrajině a její dopady. Většina nedostatků, na které ve zprávě poukazujeme, ale s válkou nijak nesouvisí anebo jen velmi okrajově,“ konstatoval prezident NKÚ Miloslav Kala. Růst českého HDP byl loni o 1,1 procentního bodu nižší než průměr Evropské unie. Zároveň však Česko bojuje s jednou z nejvyšších inflací v Evropě, díky které reálná mzda u nás meziročně klesla o 7,5 procent.

NKÚ poukazuje mimo jiné na problematický systém dotací, který není tak efektivní, jak by mohl být. Kontroly NKÚ prokázaly, že resorty dotačně podporovaly neúčelné a neefektivní projekty. Příkladem mohou být dotace na průmyslový výzkum. Ačkoliv na něj bylo v letech 2016 až 2022 vynaloženo téměř 10 miliard korun, projekty ve většině případů nevedly k naplnění ekonomických přínosů.

Dalším problémem je neefektivní digitalizace státu, na kterou se každým rokem vynakládá více peněz, ale patřičné výsledky se nedostavují. „Úspěšné digitalizaci brání skutečnost, že jí v mnoha případech nepředchází zásadní revize stávajících agend,“ zdůraznil Kala.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NKÚ

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

profimedia-0802198784
Domácí Digitalizace

Ministerstvo práce nedokončilo IT projekty ani po deseti letech, uvádí NKÚ

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTExL2ZsNTI1MDIxMzM4NTMtaW1hZ2UuanBn.jpg
Zahraniční

Ukrajina nemá peníze pro vojáky. Můžou za to Spojené státy

50096406166_b179855408_b
Domácí

Začíná boj o rozpočet. Pokud ho Piráti nepodpoří, nemají ve vládě co dělat